zoekmachine

Zoeken met powerrr!

Zoeken op internet, iedereen doet het. Tegenwoordig zijn zoekmachines de meest gebruikte manier om te zoeken in de gigantische berg informatie op het internet. Google wordt het meest gebruikt, er zijn andere zoekmachines die accenten leggen op bijvoorbeeld privacy-vriendelijk zoeken of de zorg voor het milieu. Het zoeken van een standaard zoekmachine zoals Google kun je meer power geven met behulp van speciale zoek-operators, hier vind je een overzicht. Google biedt ook een speciale zoekpagina aan, waarop je de zoekopdracht kunt verfijnen. Ook kun je geavanceerd zoeken naar Afbeeldingen. Op TheWindowsClub is onlangs een lijst gepubliceerd met zoekmachines waarmee je kunt zoeken naar content die niet via Google te vinden is.

Webindex en webportaal

Vanaf de begintijd van het internet heeft men gezocht naar mogelijkheden om informatie te rangschikken en te ontsluiten. Er werd veel gewerkt met webindexen, gerubriceerde lijsten met links naar websites. Ook kennen we webportalen, zoals startpagina.nl met de vele dochterpagina’s. Een van de eerste webindexen was het Open Directory project, dat inmiddels is overgegaan in Curlie. Curlie is feitelijk een gerubriceerde verzameling websites:

Curlie webindex

Zoeken via een webportaal of een webindex kan goede resultaten geven, omdat je veel gerichter kunt zoeken in een per onderwerp afgebakend zoekgebied. Je kunt zo zaken vinden die bijvoorbeeld bij Google pas op pagina 20 van de zoekresultaten worden getoond. Dat is in feite hetzelfde als ‘niet gevonden’. Dat is ook de beperking van de standaard zoekmachine, eigenlijk zijn alleen de eerste paar pagina’s met zoekresultaten relevant.

Metazoekmachines

Via een metazoekmachine kun je een zoekopdracht in één keer bij meerdere zoekmachines opgeven. Het resultaat krijg je terug in één overzicht. Voorbeelden van Nederlandse metazoekmachines zijn vinden.nl (beginpagina lijkt ook een webportaal) en zoeken.nl. Ixquick was in eerste instantie ook een metazoekmachine maar linkt tegenwoordig door naar de privacy-vriendelijke zoekmachine Startpage.com. TheWindowsClub geeft een lijstje van wat meer onbekende metazoekmachines.

Speciale websites

Vroeger gebruikten we het Telefoonboek en de Gouden Gids, dikke boekwerken die gratis werden thuisbezorgd bij alle huishoudens in Nederland. De digitale versie vinden we op detelefoongids.nl. Er zijn ook diverse gespecialiseerde commerciële ‘informatieportalen’, zoals Navigator van Wolters Kluwer met vakinformatie voor juridische, fiscale en financiële professionals. Pubmed is een grote doorzoekbare databank met medisch wetenschappelijk artikelen. Zo zijn er ook diverse gespecialiseerde doorzoekbare databases, verbonden aan bibliotheken en universiteiten. Deze wereld werd erg gedomineerd door commerciële uitgevers, in het kader van de internationale ‘Open Access‘ beweging wordt gestreefd naar gratis en open online toegang tot wetenschappelijke informatie, zoals publicaties en data. Ook van de overheid is steeds meer te vinden vanuit het ‘open data’ principe, zoals via het Dataregister van de overheid.

De gouden tip

Tot slot vermelden we hier de webtip van C’t magazine: Fagan Finder: een gigantische collectie zoektools opgedeeld in meer dan duizend verschillende thema’s om nog gerichter te kunnen zoeken. Je hebt opties om te zoeken naar video, beeldmateriaal, audio en binnen supportsites, wiki’s, magazines, fora en chatrooms. Je kunt zoeken op regio, bibliotheken, encyclopedische bronnen of specifieke soorten presentaties. De site bestaat al sinds 2001 en er worden nog steeds nieuwe zoektools toegevoegd.

Fagan Finder ultieme zoektool