Bomen

Zoek met Ecosia en plant een boom!

Hoe mooi is dat. Je zoekt wat op internet en er wordt een boom geplant. Dat is wel de pretentie van de zoekmachine Ecosia. Christian Kroll is de oprichter van deze Berlijnse zoekmachine, die al het verdiende geld na aftrek van de kosten besteed aan bomenplantprojecten wereldwijd. Maandelijks gebruiken zo’n 20 miljoen gebruikers deze zoekmachine. Inmiddels zijn er meer dan 100 miljoen bomen geplant.

Ecosia

Elke keer dat een gebruiker, net zoals bij Google, op een reclamelink klikt, verdient Ecosia geld. Maar dit gaat niet naar aandeelhouders, maar naar bomenplantprojecten. Op de website is Ecosia transparant over hun inkomsten en uitgaven, iedere maand worden deze gepubliceerd. Ook alle projecten staan op de website van Ecosia.

Hoe doet de zoekmachine het? Je hebt ook de mogelijkheid om in afbeeldingen, nieuwsberichten, video’s en kaarten te zoeken. En je kunt doorklikken om op Wikipedia, Amazon, Youtube en ook Google te zoeken. Dat laatste is wel handig, want qua zoekresultaten kan de zoekmachine niet tippen aan Google. Maar het idee dat je bij elke zoekactie meehelpt om een boom te planten, maakt toch dat ik hem als standaardzoekmachine heb ingesteld.