DesktopOK

Windows tools, part 2: DesktopOK

Heb je net met veel zorg al je icoontjes netjes geordend op je Bureaublad, raakt de boel weer verstierd door een of andere actie in Windows. Verandering van resolutie, gebruik maken van een tweede scherm of beamer met een andere resolutie, een vastlopend proces waarbij ook het scherm hersteld moet worden… er zijn veel redenen waardoor de ordening op het Bureaublad door de war kan raken.

In deze tweede aflevering van de reeks Windows tools presenteren we een oplossing hiervoor: het freeware programma DesktopOK. Hiermee kun je geautomatiseerd de layout van je Bureaublad (de positie van je pictogrammen) laten opslaan, zodat je deze layout later kunt herstellen.

Dit tooltje kun je tegelijk met Windows laten starten, zodat het op de achtergrond zijn werk kan doen. Je kunt op diverse manieren de layout opslaan: bij afsluiten en/of opstarten van Windows, met een bepaalde frequentie (bijv. om het kwartier), als de pictogrammenindeling verandert. Ook kun je de layout automatisch laten herstellen bij het opstarten van Windows. Je kunt zelf bepalen onder welke naam de layout wordt opgeslagen, handig is om daarbij datum en tijd op te nemen. Je kunt instellen hoeveel layouts je wilt bewaren, want als je de layout automatisch laat opslaan kan de lijst erg lang worden.

In DesktopOK zijn ook nog wat andere tools opgenomen, een aantal daarvan zijn wel handig.

Tools in DesktopOK
De tooltjes in DesktopOK