FnacyZones Windows 10 tool

Windows tools, part 1: PowerToys

In een reeks blogs gaan we aandacht besteden aan tools, hulpprogrammaatjes, voor Windows 10.

We trappen af met PowerToys. PowerToys werd vorig jaar opnieuw gelanceerd door Microsoft. In het verleden werd PowerToy geïntroduceerd met Windows 95, maar weer beëindigd met Windows XP. Bijzonder is dat Microsoft PowerToys nu als open source heeft uitgebracht. Het idee is dat je productiever kunt zijn met de tools die in PowerToys zitten.

Klikken op de naam van de tool brengt je naar een pagina met uitleg. PowerToys kun je hier op Github downloaden. Onderaan de pagina zie het PowerToys .MSI bestand (versienummer staat in de bestandsnaam).

FancyZones

Voor een besturingssysteem dat Windows (vensters) heet, kun je eigenlijk verdomd weinig instellen voor vensters. Met FancyZones kan dat wel: je kunt je scherm in verschillende zones indelen. Je opent deze tool met Windows-toets plus accent grave (links van de 1 toets). Je hebt veel geavanceerde mogelijkheden om alles naar wens in te delen.

File Explorer Preview

Addon voor de Verkenner: voorbeeldvenster nu ook mogelijk voor SVG en MD bestanden.

Image Resizer

Deze tool vind je ook terug in de Verkenner, klikken met de rechtermuisknop op een afbeelding: kies dan Afbeeldingsformaat wijzigen en dan kun je de afbeelding ‘resizen’. Er zijn een aantal voorgedefinieerde formaten aanwezig maar je kunt ook een eigen formaat instellen.

Keyboard Manager

Via Settings en dan General zie je de knop Remap a key: daarmee kun je de Windows sneltoetsen aanpassen. Zolang de PowerToys geladen zijn, kun je de nieuw ingestelde sneltoetsen gebruiken.

PowerRename

Ook deze zit onder de rechtermuisknop in de Verkenner: PowerRename. Je kunt hiermee in één handeling een hele reekst bestanden hernoemen. Er wordt een venster geopend waarin je diverse criteria kunt ingeven.

PowerToys Run

Via de standaard toetscombinatie Alt + Spatiebalk open je een tektsvak op je scherm: dit is een krachtige ‘launcher’. Je typt een zoekterm en dan worden alle programma’s met die term in de naam getoond in een keuzelijstje zodat je een programma snel kunt uitvoeren.

PowerToys Run

Shortcut Guide

Indrukken van de Windows toets gedurende 0,9 seconde toont een (transparant) overzicht van alle Windows sneltoetsen. Je kunt ze allemaal naar wens aanpassen via de Keyboard Manager.