Heb je een slecht WiFi bereik in huis in bepaalde kamers of in de tuin? In deze tijd, mede door het thuiswerken vanwege corona, is er overal in huis een grote behoefte aan een snelle en stabiele WiFi verbinding. Niet alleen is het aantal mobiele devices (smartphones, tablets, notebooks) in huis gegroeid, ook willen we tegelijkertijd kunnen Netflixen en videobellen. Er komen ook steeds meer ‘slimme’ apparaten ons ‘smart home’ binnen: slimme lampen, thermostaten, muzieksystemen en slimme assistenten zoals Google Home en Amazone’s Alexa. De door de provider geleverde router (meestal dus modem, router en WiFi accespoint in één apparaat) kan dit allemaal niet bijbenen. Blind aanschaffen van een duur routersysteem levert niet altijd de gewenste oplossing.
Groter bereik en sneller
Je hebt diverse mogelijkheden om je WiFi te verbeteren. Maar er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden:
- als je complete WiFi dekking voor je hele huis wilt, zijn er verschillende oplossingen mogelijk. Je kunt gebruik maken van een versterker (ook wel repeater genoemd), deze hebben echter het grote nadeel dat deze niet ‘full duplex’ werken: ze kunnen niet tegelijk zenden en ontvangen, in feite leveren ze maar de helft van de snelheid. Je kunt een Accesspoint/router bijplaatsen: daar moet dan wel een netwerkkabel naar toegetrokken worden, en ‘roamen’ (contact houden als je door je huis loopt) is niet mogelijk, je moet op elk WiFi Accesspoint immers apart inloggen. Er zijn ook zogenaamde homepluggen te koop (powerline adaptors): daarmee maak je gebruik van het elektriciteitsnetwerk: helaas is de kwaliteit van de elektriciteitsbekabeling in veel (oude) huizen van matige kwaliteit zodat dergelijke adaptors meestal niet goed werken. Ook veroorzaken dit soort adaptors behoorlijk veel storing voor andere apparatuur. Tot slot is er nog de oplossing van Multiroom WiFi, een zogenaamd Mesh systeem. Een dergelijk systeem bestaat uit 2 of meer aparte apparaten die met elkaar in verbinding staan en aldus een groot WiFi bereik verzorgen. Dat is eigenlijk de beste oplossing in een groot huis, zoals we verderop zullen zien. Als je huis niet zo groot is, kun je wellicht ook volstaan met één wat krachtiger WiFi-router.
- Minimaal een dual band router: WiFi werkt op een tweetal ‘banden’: 2.4 GHz en 5.0 GHz. Veel ‘oudere’ devices en de meeste ‘smart home’ apparaten kunnen alleen op 2.4 GHz werken. Moderne(re) notebooks, smartphones en tablets kunnen ook werken op de snellere 5.0 GHz band, maar deze heeft als nadeel dat het signaal wat meer gehinderd wordt door de obstakels in huis (muren, kasten, leidingwerk). Het beste is om gebruik te maken van een Simultaneous tri-band router. Een tri-band router maakt gebruik van 3 WiFi banden en verbindt je apparaat automatisch met het snelste en minst drukke netwerk. Een dergelijke router maakt ook gebruik van de mu-mimo techniek (Multi-User Multiple Input Multiple Output), waarmee de data over meer verbindingen wordt verstuurd. Deze technologie maakt onderdeel uit van de 802.11ac standaard. Steeds meer devices kunnen gebruik maken van mu-mimo. Voor degenen die de meer technische achtergrond willen weten: er worden technieken toegepast als beamforming, bandsteering en ap-steering. Binnen de 802.11ac standaard zijn er verschillende snelheidsklassen, zoals AC1200, AC1900, AC3200 en AC5300.
- de vereiste WiFi snelheid, uitgedrukt in Mbps (megabit per seconde), ook wel de bandbreedte genoemd. Zware netwerktaken, zoals streamen, digitale TV kijken, online gamen, videobellen, grote bestanden downloaden of kopiëren in je netwerk, hebben een grote bandbreedte nodig. Hoe groter de bandbreedte, hoe hoger de doorvoersnelheid.
- Als je met meer gebruikers tegelijkertijd zware netwerktaken wilt uitvoeren, heb je meer bandbreedte nodig.
- Stoorsignalen: zowel in je eigen huis als van de buren kun je last hebben van stoorsignalen. Draadloze telefoons (DECT), bluetooth-apparaten en afstandsbedieningen kunnen storen op de 2.4 GHz band. Je ziet het niet maar in de lucht is er een ware strijd gaande tussen de signalen van alle WiFi systemen in de buurt. Je ziet de systemen van de buren ook in je WiFi netwerk lijst staan. Zowel op de 2.4 GHz als de 5.0 GHz wordt gewerkt met verschillende kanalen, er wordt automatisch steeds een vrij kanaal gezocht. Soms is het zo druk in de lucht dat vrijwel alle kanalen bezet zijn. Dit geeft een enorme vertraging omdat je WiFi router dan steeds moet zoeken naar een ander kanaal. Het kan dan helpen om een tri-band router aan te schaffen die zelf met een sterk(er) signaal in de lucht zit (in de wet is geregeld hoe sterk het zend-signaal van dergelijke apparaten mag zijn).
- Bepaal of je extra functies of netwerkaansluitingen nodig hebt. Een Accesspoint/router kan allerlei extra functies en netwerkaansluitingen hebben. Denk hierbij aan ‘ouderlijk toezicht’, een ingebouwde VPN-cliënt, mogelijkheden tot portforwarding, beveiligingsfuncties zoals toegangscontrole via MAC-adressen, enzovoorts. Ook kunnen er op de router extra netwerkaansluitingen zitten, zodat je apparaten met een netwerkkabel op de router kunt aansluiten. Ook zijn er routers te koop waar een ‘smarthome’ protocol zoals Zigbee zit ingebouwd.
- De snelheid van je internetaansluiting: je kunt je interne netwerk zo snel maken als je wilt, maar de snelheid wordt natuurlijk bepaald door de snelheid van je internetaansluiting. We schreven daar eerder al over. Glasvezel heeft hier een groot voordeel. Niet alleen worden hierop hogere snelheden tegen een betere prijs aangeboden, de upload en download snelheid zijn even hoog.
- Installatiegemak: let er op of installatieservice mogelijk is. Het ‘bedienen’ van een WiFi-router gaat ofwel via een ‘webinterface’ (een soort ingebouwde website) ofwel via een app op de smartphone. Kijk of er een goede (Nederlandstalige) handleiding beschikbaar is.
- Design: bij een mesh-systeem krijgt je één of meer ‘kastjes’, die ergens in je huis komen te staan. Als je dit belangrijk vindt, kijk dan even of het design bevalt.
- Budget: er zijn routers en Mesh-systemen in verschillende prijsklassen te koop. Ik adviseer om je totale WiFi situatie goed te bekijken. Welke behoeften hebben jij en je huisgenoten? Heb je veel last van stoorsignalen door buren (is het druk in de lucht)? Duurdere modellen leveren vaak een hogere doorvoersnelheid: in de praktijk betekent dit, dat zo’n routersysteem ook in moeilijkere omstandigheden (vertragingen door stoorsignalen en grotere afstanden) overeind blijft en een acceptabele snelheid geeft.
WiFi 6
Hiervoor hebben we de 802.11ac standaard genoemd, ook wel betiteld als WiFi 5. Inmiddels bestaat er ook WiFi 6, de 802.11ax standaard. Wifi 6 is de nieuwste Wifi standaard die in 2019 werd gelanceerd en bevat een aantal technische verbeteringen. De nieuwe Wifi versie zorgt ervoor dat draadloze netwerken sneller zijn (bijna 3 keer zo snel) en heeft een grotere capaciteit en is stabieler dan zijn voorganger. Er zijn diverse routers met WiFi 6 te koop en ook aan de ‘cliënt’-kant zijn er steeds meer laptops en smartphones, die WiFi 6 ondersteunen. Met de al jaren op de markt zijnde iPhone 11 of Samsung 10 kun je al met WiFi 6 aan de slag, de nieuwere toestellen hebben allemaal WiFi 6. Maar veel devices (ook smarthome apparatuur) kunnen (nog) niet met deze nieuwe standaard overweg, hetgeen meestal betekent dat ze geen gebruik kunnen maken van de voordelen van de nieuwe standaard. In principe is WiFi apparatuur ‘backward compatible’. Maar je moet wel goed opletten of je al je apparaten naar tevredenheid aan de praat krijgt met een nieuwe WiFi 6 router.
Voordelen van Mesh
De mesh-technologie is in de loop van 2017 definitief doorgebroken. In een stervormig mesh-netwerk kan elke ‘node’ (knooppunt, bij mesh spreken we ook wel over satellieten) tegelijkertijd data verzenden en ontvangen. Slimme softwarematige aansturing zorgt ervoor dat altijd de beste (snelste en meest betrouwbare) route wordt gekozen. Er zijn verschillende mesh-systemen. De wat duurdere systemen gebruiken voor de communicatie tussen de nodes een zogenaamde wireless dedicated backhaul (de backhaul kan ook bekabeld, maar dan moet je kabels trekken). Er zijn feitelijk twee communicatiestromen, die van alle ‘cliënt’-apparaten naar de node(s) en die tussen de nodes onderling. Bij goedkopere mesh-systemen gaan beide communicatiestromen over dezelfde verbinding heen en moeten ze dus de beschikbare bandbreedte delen. Als het druk is, wordt zo’n verbinding dus wat trager.
Strikt genomen heb je dus maar één netwerkkabel nodig naar het basisstation, de ‘hoofd-satelliet’. De andere nodes/satellieten hebben alleen stroom nodig en communiceren draadloos met de hoofd-satelliet. Het belangrijkste voordeel van een mesh-systeem is dat je één groot, snel en stabiel draadloos netwerk hebt. Als je met bijvoorbeeld een smartphone ingelogd bent op je eigen WiFi netwerk, kun je gewoon door het huis bewegen en zul je verbonden blijven met het netwerk. De connectie zal geheel automatisch en zonder haperen steeds worden overgenomen door de ‘node’ waarmee je de beste verbinding kunt leggen. Je hoeft dus niet te switchen van netwerk (SSID). Een voordeel is ook dat je een mesh-systeem meestal kunt uitbreiden door een satelliet-apparaat bij te kopen. Check dit overigens wel even bij de set die je wilt aanschaffen.
Extra functionaliteiten
De mesh-oplossingen gaan vaak verder dan traditionele routers en bevatten meer functionaliteiten. Zo hebben deze systemen vaak een ingebouwde bescherming tegen cybercriminaliteit, kunnen ze zelf voorrang geven aan apparaten die meer bandbreedte nodig hebben, ondersteunen ze soms een smarthome-platform (functie als smarthome-hub) en kun je bepaalde filters instellen, zodat je kinderen veilig kunnen internetten.
Informatie (testen) op internet
Internet is een belangrijke informatiebron, als je wilt weten wat het beste routersysteem is. Testen van draadloze netwerkapparatuur in buitenlandse bladen of op buitenlandse sites laten vaak veel rooskleuriger resultaten zien dan de praktijk in Nederland uitwijst. Amerikaanse huizen zijn vaak geheel van hout gemaakt. Hout laat draadloze signalen vrij gemakkelijk door. Het gemiddelde huis in Nederland is gemaakt van steen, gewapend beton, veel huizen hebben isolerend glas. Gebruik van isolerende materialen, wat we natuurlijk toejuichen, betekent ook dat draadloze signalen veel meer gesmoord worden. Daarnaast is het vaak niet mogelijk om de WiFi-router centraal in de woning te plaatsen. Deze staat vaak in de meterkast bij de voordeur. De meeste mensen hebben buren op enkele meters afstand, met een draadloze digitale footprint (veel stoorsignalen). Al met al moet je dus kritisch zijn op dergelijke buitenlandse testen die de situatie in onze Nederlandse huizen niet in ogenschouw nemen.
Je eigen huis is de ultieme test
Er zijn in Nederland eigenlijk maar een paar organisaties die op een verantwoordde manier onafhankelijke testen uitvoeren: de Consumentenbond, het Nederlandse computerblad Computertotaal.nl (voorheen de HCC) en Hardware.info. Liever een filmpje? Onderaan dit blog kun je de video’s bekijken. Als je testresultaten leest op andere Nederlandstalige sites, baseren die zich meestal op buitenlandse testen. Soms is de ‘test’ enkel een gesorteerde opsomming van de routerspecificaties. Testonderzoeken in andere gerenommeerde Nederlandstalige computermagazines worden meestal gewoon overgenomen uit de Amerikaanse of Engelse versie van het magazine en zijn derhalve minder representatief voor de situatie in de Nederlandse huizen. En dus ook voor jouw huis.
Tweakers.net is een site voor techneuten. Ze werken vaak samen met Hardware.info. Zij hebben een zogenaamde BBG (Best Buy Guide) gepubliceerd over Mesh-routers. Voor een drietal duurdere modellen kun je hier de beschrijving vinden, voor de testgegevens wordt doorverwezen naar Hardware.info. De drie goedkopere instapmodellen vind je hier, met op deze pagina van Hardware.info de testgegevens. Zo’n gids voor het beste product geeft wel wat kenmerken maar bevat geen uitgebreide testresultaten. Het is van belang te weten welke criteria er worden gehanteerd om een product als beste te verklaren. Je wilt ook kunnen bepalen of deze criteria wel relevant zijn voor jouw situatie. Voor een overzicht met specificaties van veel mesh-routers kun je deze tabel raadplegen.
Relevantie van testresultaten
Is het belangrijk als je bij het ene product een doorvoersnelheid hebt van 548 Mbps en bij het andere 466 Mbps? Wat moet je doen als blijkt dat een product de doorvoersnelheid bij 2.4 GHz een stuk trager is dan bij 5.0 GHz? Het is handig om een soort profiel te maken van je WiFi situatie, waarbij je in kaart brengt in welke omstandigheden het routersysteem moet werken (afstanden, tussenliggende obstakels, WiFi netwerken in de buurt) en wat je behoeften zijn. Op wat voor snelheid werkt je internetverbinding? Heb je veel devices die alleen op 2.4 GHz werken? Om wat voor soort apparaten gaat het? Voor veel ‘smart home’ spullen is het vooral belangrijk dat de WiFi stabiel is, snelheid is dan minder van belang. Als je met veel huisgenoten tegelijkertijd wilt kunnen streamen, Netflixen, videobellen, enzovoort, is het zinvol om te investeren in een routersysteem dat dit ook aankan.
Router achter de router
Meestal zit je vast aan de router van je internetprovider en moet je dit apparaat gebruiken (WAN-poort is internet) anders werkt de internetverbinding niet. Je dient dan je eigen routersysteem achter de router van de provider te installeren. Dit kan op diverse manieren gebeuren, Het beste kun je dan de router van de provider in de zogenaamde bridgemode zetten. Kijk daarvoor in de handleiding van de router of google even op internet.
Tot slot
Wil je echt een slag maken naar een goed en stabiel WiFi netwerk, ga dan voor een Mesh-systeem. Bepaal of je voldoende hebt aan 2 satellieten, als je dit niet weet of nu nog niet kunt beoordelen, schaf dan in ieder geval een set aan die uitbreidbaar is met een 3e of 4e satelliet. Als je zowel boven in huis (hoogste verdieping) als in de tuin aan de achterkant een betere WiFi dekking wilt, kies dan een systeem met 3 satellieten, je kunt er dan 1 boven in huis zetten en 1 op de middenverdieping aan de achterkant van het huis.
Als je WiFi niet goed werkt, is dit chagrijn dat dagelijks terugkomt! Ben je verplicht om thuis te werken, overleg dan met je werkgever of hij wil bijdragen in de kosten. Wellicht heeft de IT-afdeling/de systeembeheerder ook nog tips welk systeem je het beste kunt aanschaffen. De meeste mesh-systemen zijn tegenwoordig gemakkelijk zelf te installeren. Het is echter ook mogelijk om een systeem aan te schaffen inclusief installatieservice, informeer daar naar. Ga te rade bij een lokale computerwinkel, zij kunnen wellicht ook tegen een schappelijke prijs helpen bij de installatie. Koop je via internet: o.a. bij routershop.nl is installatieservice mogelijk, je kunt hen ook bellen voor advies.
Sommige providers bieden inmiddels ‘SuperWiFi’ aan en dat is een Mesh-systeem. Lees hier een recentie van het KPN-systeem. Ziggo biedt tegenwoordig als extra voor € 99,95 TP-Link Deco M4 mesh-systeem aan. Meer info hierover bij Tweakers.net.
WiFi 6 wordt de toekomst, maar is nog prijzig en heeft nog wat minpunten in systemen met WiFi5 cliënten. De verwachting is dat er in de komende periode betere WiFi6 routers op de markt zullen gaan komen (meestal is de tweede generatie van een nieuwe techniek veel beter uitontwikkeld). Moet je daar dan op wachten? Nee, de WiFi 5 routers voldoen nog prima. Ons advies is om te gaan voor een systeem minimaal in de AC2200 klasse. De TP-Link Deco M9 Plus is ook wat ons betreft een aanrader. Het prijsverschil tussen set van 2 en de set van 3 is klein (€ 129 versus € 299). Bovendien is deze set voorzien van Zigbee (smarthome protocol) en Bluetooth, hetgeen extra mogelijkheden geeft. Installatie gaat via een app op je smartphone, het basisstation kan gewoon achter de bestaande router van de provider geplaatst worden. Voor meer informatie over specifiek de TP-Link systemen kun je deze (wat oudere) video van Hardware.info bekijken:
De video van eind 2019 over de volgens Hardware.info 21 beste mesh-wifi kits: