Antivirus programma

Werkt mijn virusscanner wel?

“Ook op jullie site lees je allerlei verhalen over virussen en malware die in omloop zijn. Maar ik krijgt nooit een melding op mijn pc, terwijl ik wel een virusscanner heb geïnstalleerd. Hoe weet ik of mijn virusscanner wel werkt?”

Je kunt moeilijk je eigen pc gaan besmetten om je virusscanner te testen. Daarom heeft het European Institute for Computer Anti-Virus Research (EICAR) een test ontwikkeld. Dit is ook een industrie standaard geworden. Vanaf hun site kun je een of meer bestandjes downloaden waarmee je kunt testen of je virusscanner daarop aanslaat. Op dit moment hebben ze een viertal testbestandjes:

EICAR
  • eicar.com bevat een tekenreeks, volledig onschuldig, maar virusscanners herkennen deze als een virus.
  • eicar.com.txt is eigenlijk hetzelfde bestand als het vorige, maar met een andere naam (txt als achtervoegsel): in het geval dat je eicar.com zelf niet kunt downloaden, kun je voor dit bestand kiezen en dit dan hernoemen naar eicar.com.
  • eicar_com.zip bevat het bestand eicar.com maar dus gecomprimeerd in een zipbestand: een goede virusscanner moet ook het virus in een zipbestand herkennen.
  • eicarcom2.zip is een zipbestand dat het bestand eicar_com.zip bevat, dus een ‘dubbele’ zip om te testen of je virusscanner een zipbestand meer dan één niveau diep controleert.

EICAR benadrukt dat je de bestandjes voor eigen risico downloadt! Ook je browser kan de bestandjes herkennen als een bestand dat een virus bevat en daarvoor waarschuwen en zelfs de download tegenhouden. Bij de nieuwste Microsoft Edge is dit instelbaar (Ga naar Instellingen onder het 3 puntjes menu rechtsboven, dan Privacy en Services: scroll naar beneden en schakel Microsoft Defender SmartScreen tijdelijk uit). Ook bij andere browsers kun je meestal instellen. Mocht het downloaden helemaal niet lukken, kun je de volgende tekenreeks kopiëren en opslaan in een bestand dat je onder de naam eicar.com opslaat:

X5O!P%@AP[4\PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUSTEST-FILE!$H+H*

Na het downloaden moet je de virusscanner dus een scan laten uitvoeren. Minimaal moet eicar.com als virus worden herkend. Als er in het zipbestand geen virus wordt herkend, wordt het tijd om naar een andere virusscanner uit te kijken.

Na de scan kun je tegen het probleem aanlopen dat je een of meer bestandjes niet meer kunt verwijderen! Als de virusscanner een virus heeft gevonden in een bestand, zal de virusscanner de toegang tot dit bestand tegenhouden en het in quarantaine plaatsen alsof het een echt virus is. De enige remedie is dan even de real time bescherming van je antivirusprogramma even uit te schakelen (raadpleeg eventueel de handleiding hiervoor).