Browser fingerprinting

Vingerafdruk van uw browser (fingerprinting)

Browser fingerprinting

In eerdere blogs over Privacy en Authenticatie met 2FA hebben we het al gehad over fenomeen fingerprinting: uw browser laat op websites een unieke vingerafdruk achter, waardoor u geïdentificeerd kunt worden. Dit wordt ook wel Device Fingerprinting genoemd. Hoe voorzichtig u ook bent, ook als u een adblocker of anti-tracking maatregelen gebruikt, men kan u domweg identificeren via de door u gebruikte browser.

U kunt daar zelf niets tegen doen, feitelijk kan alleen de wetgever het vastleggen en volgen van uw digitale vingerafdruk aan banden leggen. U kunt zelf controleren of uw browser een unieke vingerafdruk achterlaat via Am I Unique (even geduld hebben, er wordt gezocht in een database van meer dan 1 miljoen fingerprints). Op deze site ook info over fingerprinting en over diverse privacytools. Amiunique pretendeert geavanceerdere technieken te gebruiken dan Panopticlick en andere sites waarop u het gedrag van uw browser kunt controleren.

Het is feitelijk een soort wapenwedloop. Er komt steeds meer regelgeving (zoals de AVG – in Europees verband de GDPR genoemd – en de ePrivacy verordening – voorheen de Cookiewet genoemd), maar de datagraaiers komen met allerlei technologische vernieuwingen om de regulering te omzeilen en toch uw internetgedrag in kaart te brengen.