In dit Corona-tijdperk is vrijwel iedereen bezig met ‘videobellen’. Via pc, laptop of smartphone proberen mensen toch contact te houden met familie en collega’s. Er is van alles mogelijk, veel websites hebben de afgelopen maand overzichten gepubliceerd, zoals Bright.nl. Maar even googelen op ‘videobellen’ geeft heel veel hits.
Privacy is hierbij een belangrijk aandachtspunt, je wilt niet dat anderen mee kunnen kijken. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een handig overzicht gepubliceerd: Keuzehulp privacy videobellen. Vooral als je bedrijfsmatig met videobellen aan de slag bent, is het van belang om dit veilig te doen en de richtlijnen van je eigen organisatie goed te volgen.
Ook Mozilla (van de Firefox browser) heeft 15 videobel-applicaties beoordeeld op privacy-aspecten, gebruik van encryptie, sterke wachtwoorden en updatebeleid: Zoom, Google Hangouts, Apple Facetime, Skype, Facebook Messenger, WhatsApp, Jitsi Meet, Signal, Microsoft Teams, BlueJeans, GoTo Meeting, Cisco WebEx, Houseparty, Discord en Doxy.me. Alleen de laatste 3 voldeden niet aan de door Mozilla gestelde eisen, die overigens niet zo diepgaand waren. De AP heeft het grondiger aangepakt.
Beveiliging videobellen
Maar het gaat er natuurlijk ook om of het goed werkt, of het gemakkelijk te bedienen is, en of iedereen met wie je contact wilt leggen er wel mee kan werken. En wat het kost. De gratis videobel-applicaties worden het meest gebruikt. Zoom is erg populair en werkt erg gemakkelijk, maar ligt onder vuur vanwege privacy en vanwege een aantal beveiligings-issues. Hier kun je lezen waarom het verstandig is om te upgraden naar de laatste versie van de Zoom-software. Op 30 juli 2020 kwam overigens weer een nieuw Zoom-beveiligingslek naar buiten, inmiddels is dit gerepareerd. Ook kun je nu bij Zoom de Tweefactorauthentication (zie 2FA) gebruiken. Windows 7 gebruikers moesten nog even extra oppassen, inmiddels is ook dit lek gerepareerd. Windows 7 wordt overigens niet meer ondersteund, het is dus niet verstandig om met Windows 7 nog het internet op te gaan.
Inmiddels wordt door Zoom voor gratis sessies weer de limiet van 40 minuten gehanteerd. Cisco heeft met Webex ook een ‘free plan’ (max. deelnemers, max. 50 minuten per sessie). Dit product kent overigens ook wat beveiligingslekken. Microsoft Teams is onderdeel van het betaalde Microsoft 365 pakket, maar kan ook in de gratis variant gebruikt worden. Het programma heeft veel opties voor samenwerking.
Concurrentie zit niet stil
Google doet dan natuurlijk ook een duit in het zakje en heeft Meet op de markt gebracht, de (voorlopig gratis) opvolger van Google Hangouts. Naar verluidt wordt de duur van een meeting per 30 september 2020 gelimiteerd tot een uur. Inmiddels is bekend geworden dat dit uitgesteld wordt tot april 2021. Je moet wel een Google account hebben, om Meet te kunnen gebruiken. Heb je een meeting met heel veel anderen, is de Chrome-extensie Google Meet Grid View goed bruikbaar. Om snel je microfoon via de spatiebalk in of uit te schakelen kun je Google Meet Push To Talk gebruiken.
Kopano uit Delft heeft ook onder de naam Meet een videobel-applicatie. Opensource, zonder centrale server en met end-to-end encryptie. Via deze site kun je je aanmelden en bekijken wat er mogelijk is.
Opensource programma’s
Er zijn nog meer opensource initiatieven voor videobellen, zoals Jitsi. Dit pakket kun je op een eigen server implementeren, en dan heb je alles in eigen hand. Dat klinkt mooi en er zijn inmiddels behoorlijk wat gerenommeerde organisaties die hier gebruik van maken. Maar dit vereist veel kennis en de mogelijkheid om een of meer servers hiervoor in te richten. Is privacy echt belangrijk voor je, kijk dan eens naar Jami. Dit programma wordt ook genoemd in het overzicht van VPNGids. Op 8 juli 2020 kwam Zivver naar buiten met de aankondiging dat ze veilig en betaalbaar videobellen mogelijk maakte.
Ook C’t magazine heeft een overzicht gepubliceerd over Gratis videobellen.
Moet je je druk maken over privacy en veiligheidsissues als je gaat videobellen? Ja, natuurlijk. Maar doe er niet te krampachtig over. Videobellen is in de persoonlijke sfeer een surrogaat voor echt contact. Maar in werksituaties en in de familiesfeer (“beeldborrel” met alle credits voor deze term voor viroloog Marion Koopmans in haar interview met de Volkskrant) gaat videobellen wel een blijvertje worden.