We zijn steeds meer aan het videobellen, zowel voor werk als privé. Als privacy je aan het hart gaat, kun je het beste Jitsi Meet gebruiken. Jitsi is een open source oplossing en versleutelt alle verkeer. Een Jitsi sessie kun je beschermen met een wachtwoord, zodat mensen niet zo maar in kunnen breken in je videovergadering. Doordat veel mensen Zoom niet meer zo vertrouwen, stappen veel mensen over naar Jitsi. Daardoor kan het voorkomen dat de Jitsi servers het behoorlijk druk hebben.
Nederlands Jitsi servers
Inmiddels zijn er ook diverse gratis te gebruiken Jitsi servers beschikbaar die op Nederlands grondgebied staan. Dat heeft niet alleen het voordeel dat ze snel(ler) werken, maar ook dat de geleverde dienst moet voldoen aan de bepalingen van de privacywetgeving AVG. We geven aan het eind een lijstje met Jitsi servers in Nederland.
Jitsi Meet werkt op een Windows pc met alle moderne browsers die de WebRTC standaard ondersteunen: Google Chrome, Microsoft Edge (gebaseerd op Chromium). De ‘oude’ Microsoft Edge, Internet Explorer, Safari (zowel op Mac als iPad) werken niet! Firefox geeft problemen, want de processor wordt overmatig belast en bij ‘simulcast’ werkt Firefox niet (meestal werkt de camera dan niet). Op Android (smartphone of tablet) of een iPhone / iPad moet je de Jitsi Meet app downloaden om Jitsi te kunnen gebruiken. Het Slingeland Ziekenhuis maakt gebruik van Jitsi en heeft een handleiding gemaakt voor toepassing op mobiele apparaten.
Simulcast (simultaan cast) wordt veelvuldig door Jitsi gebruikt door bij een bepaalde bandbreedte, bijvoorbeeld 720p, ook streams van 360p en 180p aan te bieden in verschillende bitrates. Zit je dan in een sessie waarbij jij Firefox gebruikt, krijg je problemen met het beeld.
Videobellen met Jitsi
- open de link naar de Jitsi server (zie lijst aan het eind)
- maak een vergaderruimte aan (accepteer de unieke naam of verzin zelf een eigen unieke naam
- je moet dan waarschijnlijk in je browser toestemming geven voor gebruik van je camera en microfoon
- klik rechtsonder op de ‘i’ van informatie, er wordt nu een menu geopend in een dialoogbox
- kies ‘Wachtwoord toevoegen’
- bedenk een goed wachtwoord, voer dit in en druk op Enter: het wachtwoord wordt getoond en in het menu staat nu ‘Wachtwoord annuleren’
- klik op ‘Kopiëren’. Je kunt nu de uitnodiging gaan maken in je uitnodigingsmail, door de link van de vergaderruimte te plakken. Vermeld ook het wachtwoord, datum en tijd van de videovergadering!
- je kunt altijd terug naar het vorige menu door opnieuw op de ‘i’ te klikken
- stuur de e-mail naar degene(n) met wie je wilt videobellen
- Degene die deelneemt aan de sessie moet de link naar de vergaderruimte openen en daarna het wachtwoord invoeren.
Bedienen van Jitsi
In een Jitsi sessie heb je een paar opties. Via de drie puntjes rechtsonder open je het menu met verschillende opties. Daarin zie je ook Instellingen, waarmee je een andere camera of microfoon (of een headset) kunt kiezen.
Via de knop met de 4 vierkantjes in het rijtje rechtsonder, kun je ieder deelnemer in een even groot vakje op het scherm zien. Klikken op een vakje zal die persoon groot in beeld brengen (schermvullend). Via het schildje kun je alsnog een wachtwoord toevoegen aan de sessie.
Via de knoppen linksonder kun je respectievelijk Chatten, je Scherm delen of je Hand opsteken.
Je eindigt een videobel-sessie via de grote rode knop in het midden onderaan op je scherm. Ook de organisator moet zo de videobel-sessie afsluiten.
De link naar een Jitsi vergadering blijft in principe altijd geldig. Je kunt deze dus opnieuw gebruiken bij volgende videovergaderingen.
Op deze pagina bij HCC.nl vind je een goede Nederlandstalige handleiding voor het gebruik van Jitsi.
De Jitsi servers:
Gebruik dus een van onderstaande servers als je een Jitsi meeting via een Nederlandse server wilt laten lopen.
- Bit.nl
- VC4All (kies dan een server uit het keuzelijstje)
- NLUUG (NLUUG is een vereniging voor (professionele) gebruikers van UNIX/Linux, Open Source, Open Systemen en Open Standaarden in Nederland.)
- GreenminiHost
- Hivos
- Waag (Waag opereert als onderzoeksinstelling al 25 jaar op het kruispunt van kunst, wetenschap en technologie. Het verkent de sociale en culturele impact van nieuwe technologieën.)
- SpeakUP (bedrijf levert VOIP en bereikbaarheidsoplossingen)
- R3Blog
Alleen Bit.nl en SpeakUp hebben gemakkelijk te vinden privacyverklaringen, bij VC4All hangt het er van af welke Jitsi dienst je kiest of er een goede privacyverklaring achter zit.
Als je gebruik maakt van de Jitsi Meet app op je smartphone of tablet, vergeet dan niet de url naar de Jitsi-server aan te passen bij de instellingen zodat je verkeer niet via de Jitsi servers in de Verenigde Staten loopt maar via de server in Nederland (kijk voor de correcte server goed naar de uitnodigingslink van de videovergadering.