TikTok

Chinese apps in de ban in de VS

Gisteren, 7 augustus 2020, heeft Donald Trump een decreet ondertekend dat Amerikaanse transacties met de moederbedrijven van de populaire videoapp TikTok en de chatapp WeChat binnen 45 dagen verbiedt. De twee apps kunnen in de huidige vorm dan niet meer aangeboden worden in de Amerikaanse appstores van Google en Apple. Met deze constructie omzeilt Trump een feitelijk verbod van de apps, want dit is juridisch niet zo simpel.

Trump op tilt

Overigens is Trump zijn hetze tegen TikTok begonnen, nadat TikTok-jongeren massaal kaarten reserveerden voor een van zijn bijeenkomsten, zodat tribunes halfleeg bleven. Ook is Trump niet gecharmeerd van Sarah Cooper, een comédienne die de stem van Trump monteert alsof zij deze uitspreekt en deze filmpjes post op TikTok.

Mag datagraaien alleen als Amerikanen ‘t doen?

Terwijl Amerikaanse bedrijven zoals Facebook, Twitter, Apple en Google data graaien waar ze maar kunnen, wil Trump dit verbieden voor TikTok en WeChat, hij is bang dat de Chinese moederbedrijven bij gebruikersdata van Amerikanen kunnen komen. Als de bedrijven in Amerikaanse handen zouden zijn, is dat data graaien geen enkel probleem meer. Er is overigens geen enkel bewijs voor de beschuldigingen dat gegevens naar de Chinese overheid worden gestuurd.

I’ll make you an offer you can’t refuse

Nou wil Microsoft TikTok overnemen, de Amerikaanse tak maar ook (zoals onlangs bekend) werd de Europese tak. Rondom de mogelijke overname van TikTok, nu in eigendom van het Chinese ByteDance, door Microsoft heeft Trump zich ontpopt als een ordinaire maffiabaas, omdat hij eist dat de Amerikaanse schatkist een percentage krijgt van de overnamesom. Hoogst ongebruikelijk, omdat het in feite gaat om een transactie tussen private partijen. Overigens is nu ook Twitter geïnteresseerd in de Amerikaanse tak van TikTok.

We zien overigens eenzelfde mechanisme rondom 5G en Huawei, waarbij allerlei ongefundeerde verdachtmakingen tegen deze Chinese concurrent worden gelanceerd. De Amerikaanse regering onder leiding van Trump is bezig met een handelsoorlog tegen China en propaganda maakt daar onderdeel van uit. Terwijl de Amerikanen zelf een enorm trackrecord hebben van agressie, spionageactiviteiten en beïnvloeding van andere democratieën.

Onderzoek AP en SOMI

Natuurlijk moeten we niet naïef zijn over China, in China denken ze anders over privacy en het disciplineren van burgers. Er worden in China de meest verschrikkelijke surveillancetechnieken en disciplineringstechnieken ontwikkeld. Marketeers roemen TikTok vanwege de vele mogelijkheden die het biedt. De Autoriteit Persoonsgegevens doet inmiddels onderzoek naar de app TikTok, of deze wel privacy-vriendelijk is ontworpen en de privacy van Nederlandse kinderen (beschouwd als een kwetsbare groep) voldoende geborgd is. Ook de Stichting Onderzoek Marktinformatie is een onderzoek naar TikTok gestart, via inschrijven op een website en het betalen van € 17,50 kun je een (gezamenlijke) claim indienen voor compensatie. In plaats van verdachtmakingen en ongefundeerde beschuldigingen lijkt onderzoek doen de juiste weg.

De Volkskrant stelde 11 augustus 2020 de vraag of je nu TikTok van je telefoon moet verwijderen. In dat artikel wordt de cyberveiligheidsexpert bij Fox-IT, Sanne Maasakkers, aangehaald, hij deed onderzoek en schreef er dit blog over. Op 12 augustus kwam via de Wall Street Journal naar buiten dat TikTok de mac-adressen van Android-gebruikers verzamelde. In een nieuwe presidentiële verordening heeft Donald Trump ByteDance verplicht om binnen 90 dagen zijn Amerikaanse divisie te verkopen.