Tikkie is een betaaldienst van de ABN AMRO, als je iets voorgeschoten hebt voor een vriend, kun je hem daarna een link met een betaalverzoek via Tikkie sturen. De vriend hoeft maar op de link te klikken om de betaling via iDeal te doen. Het werkt erg gemakkelijk en wordt dan ook veel gebruikt.
Een dienst die populair is, wordt binnen de korte keren ook gebruikt door criminelen. Op Marktplaats is het al jaren de gewoonte dat aanbieders ter verificatie vragen om 1 cent over te maken. Zo’n verzoek doen ze dan via Tikkie, en de argeloze klant die op de link klikt, is al snel een heleboel geld armer. De Fraudehelpdesk heeft jaren geleden al gewaarschuwd voor deze praktijken.
Op slinkse wijze word je naar een ingenieus nagebouwde website geleid. De sitenaam wordt in hoofdletters weergegeven, waarbij de de url (internetadres) is aangepast: een letter i is vervangen door de kleine letter L. Ook de site van de bank is geheel nagebouwd met een link als ABNAMR0.NL (de hoofdletter O is vervangen door een nul). Door de Tikkie-link te gebruiken word je dus naar nebsites van de criminelen geleid en worden je inlognaam en wachtwoord afgevangen. Deze Tikkiefraude is feitelijk een vorm van phishing.
Er zijn de laatste tijd steeds meer meldingen van Tikkiefraude. AndroidPlanet besteed er daarom aandacht aan. Tikkiefraude is een van de meest voorkomende vormen van fraude met betaalverzoeken. Ben je slachtoffer van Tikkiefraude? Via Slachtofferwijzer word je gewezen op de hulp via Fraudehelpdesk. Overigens stijgt het aantal meldingen over Whatsapp-fraude ook hard. In een volgend blog besteden we hier aandacht aan.
Tikkiefraude is niet gemakkelijk te herkennen, maar er zijn wel een paar dingen waar je op kunt letten. Allereerst de url: de Fraudehelpdesk heeft een kleine quiz gemaakt waarin duidelijk wordt welke trucs er allemaal gebruikt worden. De criminelen kunnen niet de echte url’s gebruiken, dus ze gebruiken een url die veel lijkt op het origineel. De échte url van Tikkie is www.tikkie.me (wist je dat?!). Controleer altijd de url nauwkeurig! Verder is er een simpel advies (zowel de politie als de Fraudehelpdesk benadrukken dit): ga nooit in op een betalingsverzoek van een onbekende!