Bitdefender browser addon

Stoplicht bij elke website

Tip van de Digitaalgids van de Consumentenbond: Bitdefender, het bedrijf dat antivirussoftware maakt, heeft een browser addon uitgebracht die als een stoplicht waarschuwt als je op een website bent beland die niet te vertrouwen is. Beschikbaar voor Firefox, Chrome and Safari. En daarmee dus ook beschikbaar voor Microsoft Edge (de versie die gebaseerd is op Chromium) omdat extensies voor Chrome ook in Edge werken.

Bitdefender options addon

Gewoon naar deze link gaan vanuit de verschillende browsers en dan de addon downloaden. Automatisch wordt dan de bij die browser behorende addon gedownload. Je kunt hem nu (nog?) gratis downloaden.

We hebben de addon in de verschillende browsers kort getest met een aantal bij ons bekende malafide websites en steeds kwam er een adequate waarschuwing. Het is belangrijk om altijd zelf alert te blijven tegen phishing en malware, maar deze addon is een extra hulpmiddel.

Na een zoekopdracht in Google zal de addon een groen vinkje tonen voor de gevonden link, of een rood kruisje.

Je kunt ook een aantal dingen instellen door met rechts te klikken op het pictogram van de extensie (zie afbeelding rechts) en eventueel ook een website toevoegen aan de uitzonderingslijst. Ben hier terughoudend mee, want websites op deze lijst worden niet (meer) gecontroleerd. En het is altijd mogelijk dat een website, die in eerste instantie OK is, later alsnog wordt geïnjecteerd met malware.

McAfee heeft overigens een (gratis) product met dezelfde functionaliteit: WebAdvisor. Dit wordt vaak ongemerkt (!) mee geïnstalleerd met andere programma’s en nestelt zich dan op een nogal opdringerige manier in alle browsers. Ik kreeg WebAdvisor ook ongemerkt op mijn pc en heb het weer verwijderd.