Corona android

Stiekeme Corona-app op Android?

Google zou stiekem op recente Android telefoons en tablets een Corona app hebben geïnstalleerd, zo valt her en der te lezen.

Als je naar Instellingen gaat, vervolgens naar Google Instellingen, dan staat daar ‘Blootstellingsmeldingen voor COVID-19″. Dit is met een van de laatste Google updates meegekomen. Oudere toestellen krijgen die updates waarschijnlijk later. Het gaat om een Google Service, dus geen app.

App in Corona tijd

Als je doorklikt op “Blootstellingsmeldingen voor COVID-19” zie je dat deze service niet geactiveerd is. Doorklikken op ‘Meer informatie’ zie je dat het feitelijk een advies is om de Corona-app van de volksgezondsheidsinstantie in je regio te installeren. Je telefoon is er aldus wel op voorbereid.

Het was al duidelijk dat Google en Apple via software-updates bezig waren om de Corona-apps voor contactonderzoek beter te laten werken. Het is ook logisch dat ze deze API uitrollen via software-updates. Gezien de ophef die er is over het gebrek aan privacy in allerlei Corona-apps, had dit wel wat transparanter gemogen.

Maar dat Google stiekem een Corona-app op Android toestellen heeft geïnstalleerd, is een verdraaiing van de werkelijkheid. Het tonen van de melding kun je ook beschouwen als het informeren van de gebruiker dat je telefoon nu is voorbereid voor de Corona-app.