Spyware Bureau Interface

Spyware

What’s in a name? Spyware is software om u te bespioneren. Uw computer (of smartphone) bevat vrijwel uw gehele digitale leven. Denk eens in dat een vreemde in alle rust mee kan kijken als u op uw computer bezig bent? Dat kan namelijk het geval zijn als er spyware op uw computer terecht is gekomen. Er zijn vele varianten, die gemeen hebben dat ze ‘naar huis bellen’ met informatie over wat u op uw computer doet. Er zijn zeer geniepige varianten die zich als ‘keylogger’ gedragen: al uw toetsaanslagen worden dan doorgestuurd, dus ook inlognamen en wachtwoorden!

Spyware Bureau Interface

Spyware kan leiden tot grote problemen, waaronder identiteitsdiefstal. Ook kan spyware ervoor zorgen dat je computer erg traag wordt doordat er intensief gebruik gemaakt wordt van de systeemhulpbronnen. Als uw computer ineens erg traag wordt, is het altijd van belang om te scannen op een mogelijke spywarebesmetting. Trackingcookies worden ook tot spyware gerekend. Soms is er sprake van spyware vermomd als adware: advertenties die in de browser als popup getoond worden, maar die op de achtergrond al uw surfgedrag doorsturen.

Belangrijk is om te voorkomen dat er spyware op uw computer terecht komt, dus een goede antivirusscanner of een internet security pakket is van groot belang. Maar het blijft een soort wapenwedloop. Nieuwe virussen kunnen niet altijd ontdekt worden, omdat de virusscanner net een beetje achterloopt. Er komen ook steeds meer Zero-day exploits: lekken in besturingssysteem of software die op dezelfde dag dat ze ontdekt worden ook worden misbruikt. Zelfs bij het beste en duurste security-pakket kan er wel eens iets doorheen glippen.

In zo’n geval is het zinvol om uw computer extra te kunnen scannen om toch bepaalde besmettingen van deze aard te kunnen ontdekken. We hebben in dat opzicht goede ervaringen met AdwCleaner. Na een scan, die met diverse innovatieve technieken wordt uitgevoerd, laat dit programma vaak een hele lijst PUP programma’s zien: Potentially Unwanted Programms. Zowel registerverwijzingen als browserplugins worden geanalyseerd. Daarna kunt u automatisch alle gedetecteerde besmettingen verwijderen.

Zorg er ook voor dat u altijd een goede backup van uw bestanden hebt!