Spam is de verzamelnaam voor alles wat ongevraagd en ongewenst bij u binnenkomt, via de e-mail of via een website die u bezoekt. Spam-berichten bevatten reclame en dienen een commercieel doel. Vaak is uw e-mailadres op slinkse wijze verkregen. Soms ontvangt u spam als afzender het e-mailadres van personen uit uw eigen adresboek (spoofen van e-mailadres); spammers gebruiken dit vaak als truc om het te laten lijken alsof u het bericht van een bekende hebt gekregen.
Maar u kunt zelf ook een paar dingen doen om spam zoveel mogelijk te voorkomen:
- Zet uw e-mailadres (en telefoonnummer) niet zomaar op internet. Geef uw e-mailadres ook niet zomaar weg, ook niet als u zich wil inschrijven voor een bepaalde nieuwsbrief.
- Klik nooit op een link die u eigenlijk niet vertrouwt. Probeer in ieder geval vooraf onderzoek te doen naar de betrouwbaarheid, lees reviews, google op ervaringen met ….
- Bescherm ook de e-mailadressen van anderen! Als u een e-mail stuurt naar veel familieleden, buren, verenigingsleven, vanuit uw eigen e-mailprogramma, zet dan alle adressen in het BCC-veld.
- Reageer niet op kettingbrieven, stuur geen ‘rare’ berichten (hoax meldingen) door.
- Moderne e-mailprogramma’s hebben een voorziening om spamberichten naar de spam-map te verplaatsen, u kunt eventueel ook een extra spamfilter installeren. Berichten van onbekende afzenders worden maar beperkt geladen: als er een link in staat naar een afbeelding, wordt deze niet meer meteen getoond. Dat lijkt triviaal, maar door het laden van een afbeelding zien spammers dat het bericht gelezen wordt en wordt uw e-mailadres a.h.w. gevalideerd zodat u nog meer spam zult ontvangen.
- Gooi spamberichten meteen weg, reageer er niet op, ook niet om te ‘unsubscriben’! De spammer weet dan dat hij een valide e-mailadres te pakken heeft en zal u nog meer spammen!
- Vaak heeft u een e-mailadres dat belangrijk voor u is. Ben daar zuinig op. Als u toch een e-mailadres moet opgeven op een site, gebruik dan de hieronder beschreven truc met een gmail-adres.
- Als u vaker spam ontvangt van een bepaalde afzender en dit is geen fake of gespoofed adres, dien dan een klacht in bij de ACM (spamklacht).
Soms komen berichten in de spambox, terwijl dat niet de bedoeling is. Als u een mailtje verwacht en die lijkt niet binnen te komen, controleer dan even de map met de spamberichten: vaak kunt u het bericht dan terugplaatsen in de normale Inbox map. Kijk ook even of uw e-mailprogramma de mogelijkheid heeft om afzend-adressen nooit te blokkeren.
Spam is echt een plaag, ook voor beheerders van mailservers en providers. Weggooien kan niet zo maar, want het is erg moeilijk om objectief vast te stellen of het om spam gaat. Er worden allerlei technieken gehanteerd: Bayesiaanse filters, die een bepaalde score toekennen, blokkeren van blacklisted servers, hanteren van whitelisted servers die altijd vertrouwd worden, automatisch consulteren van ‘spamcop’ lijsten. Een server die zich openbaart als spam-verzender wordt gedurende een aantal uren op een blacklist gezet. Als u geen mail kunt verzenden, kan het zijn dat uw domein of dat van uw internetprovider op zo’n blacklist staat. Dat kunt u hier controleren.
Maar nu dan de Gmail-truc: deze Google e-maildienst gaat op een speciale manier om met uw e-mailadres: punten in het adres worden genegeerd, en ook alles achter het +-teken wordt genegeerd. Ook kunt u als domeinnaam googlemail.com gebruiken in plaats van gmail.com. Stel dat uw gmail-adres is: . U moet dan wel met dit e-mailadres inloggen op uw gmail-account, maar mail naar de volgende adressen zal ook in uw mailbox aankomen:
- (enz. voor alle varianten op uw naam)
- voornaam.tussenvoegsel.achternaam+
- voornaamtussenvoegselachternaam+ (enzovoorts).
- (en alle hiervoor genoemde varianten)
U begrijpt dat u dit veel mogelijkheden geeft om een specifiek e-mailadres te gebruiken met de mogelijkheid om exact te traceren op welke website u het e-mailadres hebt verstrekt. Gebruik dus niet uw eigen belangrijke e-mailadres daarvoor. Krijgt u op uw gmail-adres te veel spam, kunt u dit gewoon wegdoen en een nieuw adres nemen. Krijgt u spam van een bepaalde afzender, kunt u deze door Google laten blokkeren.