Internet winkel

Sneller en goedkoper internet?

In de afgelopen corona-maanden heeft menigeen tandenknarsend achter de computer gezeten. Niet alleen tijdens videobellen. Haperende verbindingen, stotterend geluid, beeld met blokjes en soms zelfs helemaal geen beeld meer.

Nederland staat weliswaar al een tijd niet meer in de top 10 van landen met de snelste breedbandverbindingen. Netflix en andere videostreamdiensten hebben tijdelijk het bandbreedte-beslag van hun signaal teruggeschroefd. Maar toch hebben veel mensen de beperktheid van hun verbinding ervaren, met alle gezinsleden thuis en ieder eigen online activiteiten. In veel buitengebieden is het slecht gesteld met de mogelijkheden voor snel internet.

De Vereniging Eigen Huis schreef onlangs dat huiseigenaren veel zouden kunnen besparen op hun internet, tv en bellen (“Triple-play” of “Alles-in-1” genoemd). Tegenwoordig wordt overigens ook over “Quad-play” gesproken: je krijgt extra korting als je in het pakket ook mobiele telefonie afneemt. Overigens gaat het op eenzelfde manier als bij energiecontracten, waar men je probeert te lokken met een flinke bonus. Bij breedbandproviders krijg je de eerste maanden een flinke korting op het pakket.

Overstappen is gemakkelijk, men is wettelijk verplicht om alles binnen 1 dag te regelen. Je nieuwe provider kan je lopende contract opzeggen (na het eerste jaar altijd per maand opzegbaar).

Er zijn diverse websites die je kunnen helpen hierbij: meestal moet je postcode en huisnummer invoeren en dan krijg je een lijst met aanbieders op jouw adres:

https://www.providercheck.nl/internet-vergelijken

https://www.breedbandwinkel.nl/vergelijken/alles-in-een

https://www.internetvergelijken.com/

https://www.internetten.nl/alles-in-1/vergelijking 

https://www.pricewise.nl/internet/alles-in-1-pakketten-vergelijken/

https://www.vastelastenbond.nl/internet-tv/vergelijken/

https://www.consumentenbond.nl/alles-in-1/vergelijker

Soms krijg je alleen via de website zelf extra korting. Let vooral op de reputatie (klanttevredenheid) van een provider! Het loont dan ook de moeite het aanbod te vergelijken op meer sites!

De onderliggende techniek is bepalend voor de snelheid, dus let daar op. Soms beloven providers snelheden die in de praktijk niet gehaald worden.

  • ADSL (soms ook ADSL 2 of VDSL): verbinding over de koperen telefoonlijn: hoe verder je van de centrale afwoont, hoe trager het wordt: hier kun je kijken hoever je van zo’n centrale af zit
  • Kabel (soms heb je een lokale CAI, maar Ziggo heeft deze markt vrijwel helemaal in handen)
  • Canaldigitaal biedt inmiddels ook via de satelliet Alles-in-1 aan.
  • Glasvezel: alleen bij glasvezel is de verbinding symmetrisch (upload is even snel als download).

Een hoge uploadsnelheid is bijvoorbeeld van belang bij thuiswerken en videobellen, omdat je dan ook veel moet uploaden. Bij de andere technieken is de uploadsnelheid meestal zo’n 10% van de downloadsnelheid. Glasvezel is een toekomstvaste techniek, kent weinig storingen, is door de symmetrie van de verbinding ook zeer geschikt voor zakelijk gebruik. KPN, die jarenlang de uitrol van glasvezel in Nederland gefrustreerd heeft, zegt nu dat glasvezel één groot nadeel heeft: “nog niet iedereen heeft het”.