Op dit moment wordt de laatste update van Windows 10 uitgerold ( zie Windows 10 2004 – de versie van de 4e maand in 2020 voor de nieuwe mogelijkheden). De belangrijkste verbetering schijnt te zijn dat Windows veel sneller draait op oudere harde schijven. Windows 10 kent al veel mogelijkheden, waaronder de sneltoetsen.
De meeste mensen kennen Ctrl+x (knippen), Ctrl+c (kopiëren) of Ctrl+v (plakken) wel. Ook ALT+TAB (bladeren door geopende vensters), F2 (hernoemen) en F5 (scherm verversen) noemt iedereen. Maar er zijn er nog veel meer. De sneltoetsen zijn handig voor iedereen die in dit Corona-tijdperk veel achter de computer zit.
Als je even van de computer wegloopt en je wilt voorkomen dat een van je kinderen op je pc zit, kun je deze direct vergrendelen met de Windows-toets+L (de L van Lock). Windows 10 heeft ook de mogelijkheid om met zogenaamde virtuele bureaubladen te werken: je hebt dan min of meer gescheiden omgevingen op je pc. Handig als je op je pc een ‘werk’-bureaublad open hebt maar daarnaast ook tussendoor een spelletje wilt spelen: deze kun je dan in een andere virtueel bureaublad openzetten.
Met Windows-toets+Ctrl+D opent u een nieuw bureaublad: daarin kun je elke gewenste applicatie openen die gescheiden blijven van je ‘eerste’ oorspronkelijke bureaublad. Met de Windows-toets+Ctrl+pijlrechts kun je naar het virtuele bureaublad rechts en met pijllinks naar het bureaublad links. Met Windows-toets+Ctrl+F4 kun je het actieve bureaublad sluiten. Als er meer (virtuele) bureaubladen geopend zijn, blader je met de Windows-toets+TAB door de bureaubladen.
Ik wil hier nog één handige sneltoets noemen, Windows-toets+Shift+S: daarmee kun je een schermprint maken van een deel van je scherm. Er wordt een kruis getoond, trek met de muis het kader waarvan je een schermprint wilt hebben (rechtermuisknop ingedrukt houden). Na loslaten van de muisknop zal het schermdeel gekopieerd worden naar het klembord. Zie overigens ook deze uitleg voor het maken van schermafbeeldingen.
Op het internet circuleren veel lijstjes, waarin de sneltoetsen bij elkaar zijn gezet. De meest volledige opsomming vind je bij Microsoft zelf. Sneltoetsen verschillen per toepassing, het maakt uit of je in de browser zit of in de tekstverwerker. Microsoft heeft voor de eigen apps ook een overzicht. En op sneltoetsen.com staan overzichtjes voor diverse applicaties. Op de HCC website staat een lijst met sneltoetsen die in alle browsers werken.
In de opensource tool PowerToys heb je de mogelijkheid om de Windows sneltoetsen zelf in te stellen.