Netwerk

Scan je netwerk

Als je wilt weten welke apparaten er allemaal in je eigen netwerk actief zijn, kun je met het programma Advanced IP Scanner een scan van je netwerk maken. Je krijgt dan een overzicht van alle apparaten in je netwerk. Je kunt het programma downloaden, als je het daarna opstart kun je ervoor kiezen om het te installeren of om het alleen een keer uit te voeren. Ik wil je adviseren om je eigen netwerk actief te monitoren, dan is het handig om deze netwerkscanner paraat te hebben!

Het programma is simpel te bedienen: er zit een grote knop ‘Scannen’ boven in beeld, waarmee je de scan van je eigen netwerk kunt starten. Na enige tijd zie je het resultaat:

Advanced IP Scanner

In het venster zie je dan de kolommen, per regel de gegevens van het netwerkapparaat: de naam, het IP-adres, de fabrikant en het MAC-adres voor ieder apparaat op je netwerk. Er zitten in het programma ook een aantal tooltjes.

Tools in Advanced IP Scanner

Je kunt met rechts klikken op een regel: je ziet dan een popup-menu zoals hier links is afgebeeld. Dan kun je diverse acties uitvoeren op het netwerkapparaat. Via ‘Verkennen‘ kun je mappen openen op een netwerkapparaat waarop bestandsdeling is ingesteld. Via ‘Instrumenten‘ kun je via het aangegeven protocol het netwerkapparaat benaderen.

Je kunt de ‘Opmerking bewerken‘ bij het apparaat. Soms kun je aan de gegevens op de regel niet meteen zien om welk netwerkapparaat het gaat (router, telefoons, slimme lampen?) en dan moet je even uitzoeken om welk apparaat het precies gaat. Je kunt dit dan in de opmerking zetten. Dit is handig als je de lijst gaat opslaan (kan als CSV bestand) om hiermee je netwerk in kaart te brengen.

Onder ‘Geavanceerd’ heb je ook de mogelijkheid om – indien het netwerkapparaat daar geschikt voor is – het apparaat op afstand uit te zetten of weer op te laten starten (Wake on Lan).

Radmin is een ander product van de makers van Advanced IP Scanner. Dit is een professionele tool (niet gratis) waarmee je ‘remote’ andere computers kunt bedienen.

Zie ook de blogs over Portforwarding, deel 1 en deel 2, met achtergrondinformatie over ip-adressen, poorten en het doorsturen van poorten in je router.