In een eerder blog heeft u kunnen lezen wat ransomware is en wat u ertegen kunt doen. We gaven daar reeds enkele tips wat u kunt doen bij een ransomware-besmetting. Op de site nomoreransom.org kunt u via de Crypto Sheriff proberen te achterhalen door welke ransomware je getroffen bent. Ook staan er allerlei decryptietools ter beschikking. Op 27 juli 2020 bestond deze site 4 jaar, zo liet Europol weten in deze infographic. Je kunt zien dat de tools 4,2 miljoen keer zijn gedownload.
Het aantal besmettingen met ransomware is in de laatste twee jaar enorm gestegen. En naar blijkt, vooral bedrijven betalen vaak het losgeld, hoezeer dit ook afgeraden wordt door de politie.
Als u besmet bent met ransomware, zijn er nog diverse andere mogelijkheden. Zo kunt u op de site van “ID Ransomware” een versleuteld bestand uploaden en eventueel ook het bestand dat de ransom en betalingsinformatie weergeeft. U krijgt zo informatie over het type ransomware.
Met deze informatie kunt u zoeken in de lijst met decryptor-tools, zoals deze door Heimdalsecurity wordt bijgehouden. Ook kunt u terecht op diverse malware-forums, waar u hulp kunt inroepen: “20+ Security Forums for Free Malware Removal Help”. Ook Kaspersky kan u voorzien van een aantal decryptor-tools (overigens kunt u via deze link ook een gratis Anti-Ransomware tool van Kaspersky downloaden). Op de pagina van TheWindowsClub staat ook een heel lijstje van Anti-Ransomware tools, hier de decryptor voor ThunderX (binnenkort ook beschikbaar op nomoreransom.org). Naast de standaard tips om goede backups te maken en uw besturingssysteem up to date te houden bevat deze pagina ook wat meer technische hulp (voor gevorderden) om u tegen ransomware te beschermen.
Update 3 mei 2020: lees dit artikel over een Reconstructie van een ransomware aanval op een Noord-Brabantse onderneming. In het artikel wordt het bedrijf Northwave genoemd, een beveiligingsbedrijf dat bij een grote ransomware aanval kan worden ingeschakeld. Heeft u in deze Corona-crisistijd veel mensen thuis aan het werk, is het wellicht verstandig om vooraf een Security Assessment te laten doen!
Brochure Fraudehelpdesk over Ransomware
Het Nationaal Cyber Security Centrum van het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft in juni 2020 een Factsheet Ransomware uitgebracht. De factsheet geeft een overzicht van de verschillende soorten ransomware, beschrijft enkele maatregelen om een ransomware-aanval te voorkomen en geeft advies over wat te doen als uw organisatie geïnfecteerd is met ransomware.