Linux

PC wordt Politiek Correct

Bericht op Tweakers.net: Linux stapt af van master/slave- en blacklist/whitelist-terminologie.

Na de demonstraties in Amerika rondom de dood van George Floyd, de Black Live Matters beweging, zijn softwarebedrijven en -ontwikkelaars neutralere termen gaan gebruiken. Microsoft, Google met Android, Rust, PHP, MySQL, en nog tientallen anderen, gingen Linux daarin voor. De aanpassing werd afgehandeld zoals dit altijd gaat in de Linux gemeenschap: Linux-ontwikkelaars dienen een request in voor een bepaalde aanpassing en big chief Linus Torvalds, de oorspronkelijke bouwer van Linux en nu hoofd-ontwikkelaar, geeft dan zijn goedkeuring om de aanpassing toe te passen in de Linux-kernel. In dit geval gaat het dus om terminologie.

Er komt geen vast alternatief voor master/slave en blacklist/whitelist. Wel worden verschillende alternatieven voorgesteld.

Voor master/slave:

  • primary, main / secondary, replica, subordinate
  • initiator, requester / target, responder
  • controller, host / device, worker, proxy
  • leader / follower (deze is reeds discutabel)
  • director / performer

Voor blacklist/whitelist zijn denylist/allowlist en blocklist/passlist toegestaan.

De aanpassingen gelden alleen voor de toekomstige code, oude code wordt niet met terugwerkende kracht bijgewerkt.

En ja, de Tweakers gemeenschap mag dan een hoog techneutengehalte hebben, het is verder een afspiegeling van de samenleving, dus in de vele reacties barst het gekrakeel los. Er worden altijd al veel jargon-afkortingen gebruikt, maar deze kende ik nog niet: PC als in Politiek Correct. Een heel scala komt voorbij, domme klets, redelijke argumenten zowel voor als tegen, soms verbindende reacties. Het vliegt alle kanten op, en aldus wordt het een zinloos debat.  

Het heeft m.i. niet veel met PC-zijn te maken als je in het gebruik van je woorden probeert om anderen geen pijn te bezorgen. Wat voor moeite kost het jou om in dat opzicht ´neutralere´ termen te gebruiken? Blacklist en Master/Slave zijn beladen termen geworden. Als je op een zwarte lijst staat, is er iets niet goed met je, dat voelt iedereen met zijn klompen aan. En je kunt ´onder een baas werken´, maar het dan hebben over meester-slaaf doet pijn. Zeker voor mensen waarvan familieleden nog maar 2 generaties geleden tot slaaf gemaakt zijn.

Meltdown en Spectre

Opnieuw lek in computerchip

Nadat in 2018 de ontdekking van twee enorme kwetsbaarheden, Spectre en Meltdown, in computerchips opzien baarden, werd vandaag bekend dat onderzoekers van […]