Watching Facebook!

Opnieuw miljoenenboete voor Facebook

Omdat Facebook tussen 2012 en 2018 gebruikers heeft misleid over privacy op zijn platform, heeft Facebook van de Canadese toezichthouder een boete van omgerekend 5 miljoen Euro gekregen. Volgens de Canadese autoriteiten heeft Facebook op oneigenlijke wijze data gedeeld met derden. Opmerkelijk feit weer: in het onderzoek gaf Facebook aan dat ze al in 2015 hiermee gestopt waren, maar de Canadezen vonden bewijs dat Facebook zich tot en met 2018 schuldig maakte aan deze praktijken.

Schikking in de Verenigde Staten

Eerder had een Amerikaanse rechter de schikking goedgekeurd die is bereikt tussen Facebook en de FTC. Deze laatste had Facebook in 2019 een recordboete opgelegd van 5 miljard dollar na privacyschendingen, onder meer vanwege Cambridge Analytica. Ook hier bleek dat Facebook in april 2014 ronduit heeft gelogen, toen men aankondigde dat externe ontwikkelaars geen data van vrienden van gebruikers konden verzamelen. Volgens de FTC liet Facebook dit echter tot juni 2081 nog plaatsvinden.

Flinke boetes in Europa

Ook in Italië heeft de mededingingsautoriteit Facebook een boete van 10 miljoen Euro opgelegd. Tegen de boete van € 560000 die de Britse privacywaakhond heeft opgelegd vanwege het dataschandaal rondom Cambridge Analytica, is Facebook in beroep gegaan.

In 2017 kreeg Facebook van de Europese Commissie een boete van 110 miljoen Euro. Facebook had aan de toezichthouder gemeld dat bij de overname van Whatsapp in 2014 de gebruikersgegevens van de diensten niet automatisch aan elkaar gekoppeld zouden worden. Eind 2016 bleek dat Facebook de algemene voorwaarden voor gebruik van diensten zodanig gewijzigd had dat de gebruikersgegevens gewoon gekoppeld zouden worden. Later bleek dat Facebook al in 2014 de techniek hiervoor had ingeregeld. Een week eerder had Facebook door de Franse privacywaakhond al een boete opgelegd gekregen van € 150000 Euro.

Hoe lang kan een bedrijf als Facebook nog doorgaan met deze praktijken van leugen en bedrog en ondertussen nog grof geld verdienen met privacyschendingen? In 2016 kon Facebook hun winst verdrievoudigen tot een dikke 10 miljard dollar, op een omzet van 26 miljard dollar. Facebook ontwijkt daarbij ook nog zoveel mogelijk het betalen van belastingen. Op het hoofdkantoor in Menlo Park in Californië ligt men niet wakker van de vele en hoge boetes, het blijft business as usual. Maar dan zonder ons.

Update 29 oktober 2020: De Cambridge Analytica affaire krijgt nog een staartje. Een groep Britten dient een massaclaim in tegen Facebook om Cambridge Analytica. Cambridge Analytica had ongeloorloofde toegang tot persoonlijke gegevens van 87 miljoen Facebook-gebruikers. De heimelijk vergaarde data is onder meer gebruikt voor de verkiezingscampagne van Donald Trump in 2016. Bij die data zaten ook de gegevens van bijna een miljoen Britten. Volgens de groep achter de massaclaim – die zichzelf ‘Facebook You Owe Us’ noemt – was de boete die de ICO, de Britse privacy-waakhond, oplegde niet voldoende.