Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft Google aangeklaagd voor machtsmisbruik. De aanklacht stelt dat Google door uitsluiting en concurrentiebeperkende praktijken op onrechtmatige wijze monopolies in stand houdt. Deze en andere concurrentiebeperkende praktijken hebben de concurrentie en gebruikers geschaad, waardoor de mogelijkheid van nieuwe bedrijven om de concurrentie met Google aan te gaan wordt beperkt, aldus het Amerikaanse ministerie, samen met de procureurs-generaal van elf staten.
Google verplicht als standaard zoekmachine
De aanklacht is gericht tegen de afspraken die Google maakt om als standaard zoekmachine op smartphones en computers te worden ingesteld en het vooraf installeren van concurrerende zoekmachines verbiedt. Ook zorgen de afspraken ervoor dat het niet mogelijk is om Google van smartphones te verwijderen. Dit is schadelijk voor gebruikers, zo stellen de klagers.
BigTech onder vuur
Deze rechtszaak staat niet op zich. We zagen eerder dat ook Facebook onder vuur ligt, omdat de marktmacht te groot wordt. In maart van dit jaar legde de Europese Commissie Google nog een boete op van 1,49 miljard Euro, vanwege het belemmeren van concurrerende adverteerders. Het is overigens de vraag of het opleggen van boetes iets uithaalt tegen deze bedrijven. Ze verdienen geld als water met hun verdienmodellen. De aanklacht volgt twee weken na de publicatie van een omvangrijk onderzoek naar het misbruik van monopolieposities door de BigTech bedrijven. In het 449 pagina’s tellende rapport concludeerde een commissie van het Huis van Afgevaardigden van de VS dat niet alleen Google, maar ook Amazon, Apple en Facebook hun dominante positie misbruiken.
Mozilla
Inmiddels heeft ook Mozilla zich ook in het debat gemengd. De rechtszaak tegen Google moet er niet voor zorgen dat kleine en onafhankelijke spelers straks de dupe worden, zo waarschuwt Mozilla. De Firefox-ontwikkelaar zegt zich net als velen anderen zorgen te maken over de groeiende macht van BigTech, die innovatie en keuze van gebruikers kan beperken. Mozilla heeft hier een duidelijk eigenbelang. In de aanklacht tegen Google wordt verwezen naar een overeenkomst tussen Mozilla en Google om Google de standaardzoekmachine in Firefox te laten zijn. Voor Mozilla gaat het om lucratieve contracten, in 2011 betaalde Google hier nog bijna 1 miljard dollar voor.
Ecosysteem
Mozilla, bij monde van Amy Keating, stelt dat er naar het hele ecosysteem moet worden gekeken. Handhavingsmaatregelen als uitkomst van de antitrustzaak tegen de ‘grote jongens van de BigTech’ kan onbedoelde schade toebrengen aan kleinere partijen en schadelijk zijn voor het gehele systeem. Mozilla ziet zich als een van de organisaties “die het beste in staat zijn om de concurrentie aan te gaan en de belangen van consumenten op het web te beschermen.”, aldus Keating. Dat doen ze dan wel met funding van diezelfde BigTech. Mozillas waarschuwing lijkt er zo meer op gericht om de eigen belangen te beschermen.
Inmiddels heeft Google een reactie gepubliceerd. He bedrijf stelt dat gebruikers makkelijk van zoekmachine kunnen veranderen (met voorbeelden van diverse devices). Ook lapt het Microsoft erbij, met de verwijzing dat Microsoft standaard Edge installeert en Bing instelt als zoekmachine bij Windows. De boef rechtvaardigt zijn gedrag door te verwijzen naar een andere boef.
Ook dagvaarding voor Facebook
Bronnen bij nieuwsdienst Reuters melden dat Facebook volgende maand al een dagvaarding kan verwachten van de Federal Trade Commission en diverse Amerikaanse staten voor overtreding van de antitrustwet, aldus een bericht op Emerce. Het Departement van Justitie en de Federal Trade Commission zijn ook onderzoeken begonnen naar de activiteiten van techreuzen als Amazon en Apple.
Opsplitsing
Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging en Digitale samenleving) is ervan overtuigd dat Europa de techreuzen op zal laten splitsen als dat nodig is. Ze deed deze uitspraak op 27 oktober tegenover het Europese Parlement. Eerder legde zij al miljardenboetes op aan de techreuzen.
Een grote groep van 165 bedrijven en instanties uit Europa en de VS wil nu (13 november 2020) dat de Europese commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager veel strenger optreedt tegen Google, omdat het bedrijf concurrenten blijft benadelen ondanks miljardenboetes.