NSA Cartoon

NSA geeft advies: beperk delen locatiegegevens

Op 5 augustus 2020 kwam Security.nl met het bericht dat de Amerikaanse geheime dienst NSA het advies heeft gegeven om het delen van data zoals locatiegegevens op je smartphone of mobiel apparaat zoveel mogelijk te beperken. Huhh? Hoe valt dit nu te rijmen met de onthullingen over afluisterpraktijken van diezelfde NSA door Edward Snowden in 2013? Hij heeft tijdens zijn werkzaamheden als systeembeheerder vele documenten naar buiten gesmokkeld, en deze aan een aantal zorgvuldig geselecteerde journalisten (Glenn Greenwald, Barton Gellman en Laura Poitras) verstrekt die vervolgens in een reeks artikelen de vele afluister- en hackactiviteiten door de NSA (en andere geheime diensten) publiceerden.

De NSA maakt in het advies (pdf) duidelijk dat locatiegegevens niet alleen via mobiele netwerken verzameld kunnen worden, maar ook via wifi en bluetooth. Je kunt op een smartphone wel de ‘location services’ uitschakelen, maar dit beperkt alleen de toegang tot gps en locatiedata voor apps. En ook al zet je de gps uit, dan nog kunnen mobiele apparaten via wifi en bluetooth de locatie berekenen (ook al denkt minister Hugo de Jonge dat dit bij de Coronamelder app niet kan). De geheime dienst geeft verder aan dat je een gecompromitteerde (gehackte) smartphone niet kunt vertrouwen (ja, zij kunnen het weten). ‘Dergelijke toestellen kunnen locatiegegevens versturen zelfs wanneer de locatie-instellingen of draadloze functies zijn uitgeschakeld.’

NSA Cartoon

Hacken en spioneren is de core-business van de NSA, waarom dan dit advies waarmee ze het voor zichzelf moeilijker maken om smartphones te volgen. Of hebben ze deze techniek niet meer nodig en beschikken ze al over meer geavanceerde technieken?

Afbeelding door Markus Szyszkowitz: (Markusszy / CC BY-SA)

Op 2 september 2020 heeft het Amerikaanse Hof van Beroep geoordeeld dat het door Edward Snowden in 2013 onthulde afluisterprogramma van de NSA illegaal was. De NSA heeft daarmee de Amerikaanse inlichtingenwet en mogelijk ook de Amerikaanse grondwet vertreden. “Ik had nooit gedacht dat ik nog zou meemaken dat onze rechtbanken de activiteiten van de NSA als onwettig veroordelen”, aldus de reactie van Snowden.