Digitaal leren

Nieuw digitaal leerplatform

Microsoft en LinkedIn hebben een nieuw digitaal leerplatform opgericht. Zij willen werkzoekenden die door de corona-pandemie hun baan zijn kwijtgeraakt helpen met trainingsprogramma’s. Startpunt is de website werkinhetvooruitzicht.nl. Je begint met een beroepskeuzetest, om te testen welke van de 10 toekomstrijke banen het meest bij je past. De focus bij het leerplatform ligt op het verwerven van geschikte digitale vaardigheden.

10 beroepen
De 10 banen waartoe het leerplatform opleidt.

De beroepskeuzetest is gebaseerd op het veelgebruikte RIASOC model van Dr John Holland. RIASOC staat voor de volgende 6 persoonlijkheidskenmerken: Realistisch, Intellectueel, Artistiek, Sociaal, Ondernemend en Conventioneel. Volgens Holland kan je iedereen en ook ieder beroep indelen volgens het RIASOC-model.

digitaal leerplatform werkinhetvooruitzicht.nl

Na het invullen van de test krijg je een advies. Daarna “krijg je toegang tot een groot aanbod van trainingen, geheel gratis.”, aldus de tekst op de website. In het advies krijg je een doorverwijzing naar een van de digitale leerpaden, op basis van je match met een van de 10 beroepen.

Via het menu boven in beeld kun je overigens direct naar de leerpaden. Deze digitale leerpaden bestaan uit verschillende onderdelen, die verwijzen naar trainingen op LinkedIn Learning of Microsoft Learn. Het leertraject maakt onderdeel uit van een digitaal platform dat door ITPH Academy (IT PerformanceHouse) hiervoor is ontwikkeld. De ondersteuning en baanbemiddeling wordt ook verzorgd door ITPH Academy.

In een eerder blog hebben we aandacht besteed aan gratis online cursussen. Het digitaal leerplatform van LinkedIn en Microsoft geeft toegang tot hun trainingen. De inhoud daarvan is gratis toegankelijk, voor de oefenbestanden en het ‘voltooiingscertificaat’ moet je je wel vooraf aanmelden.

Vraag en aanbod op de arbeidsmarkt

Volgens Emerce verwachten Microsoft en LinkedIn zo’n 50.000 mensen aan de goede en actuele trainingsprogramma’s te helpen. Zo hopen ze de mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt aan te pakken, er is nog een groot tekort aan account- en projectmanagers, software-ontwikkelaars en business analisten. Het wordt steeds belangrijker om over de juiste vaardigheden te beschikken voor dergelijke banen.

Mocht je ambitie in deze richting hebben: doe er je voordeel mee!