Als je gebruik maakt van het ontgrendelen van je telefoon door middel van gezichtsherkenning, heb je een probleem als je een mondkapje op moet. Kunstenaar Danielle Baskin heeft een oplossing (het begon als een grap): zij maakt mondkapjes waar je je gezicht op kunt laten drukken zodat je je smartphone kunt ontgrendelen mét mondkapje op. Of het werkt, is nog onbekend. Apple pretendeert dat gebruikmaking van gezichtsherkenning (Face ID) een stuk veiliger is dan een vingerafdrukscanner, en maakt gebruik van een combinatie van gezichtsherkenning, infrarood en dieptemeting. Het zou toch zuur zijn als een vreemde met jouw mondkapje ook jouw telefoon kan ontgrendelen.
Bij onbedekte gezichten is de nauwkeurigheid van gezichtsherkenning inmiddels behoorlijk hoog, aldus Theo Gevers, hoogleraar Computer Vision aan de Universiteit van Amsterdam. Zo’n 99% gaat goed (zie bericht). Theo Gevers doet ook onderzoek naar de Deepfake technologie, waar we eerder over schreven.
We leven in een surveillancemaatschappij, die zich in rap tempo ontwikkelt, nu mede vanuit de argumentatie dat we deze hulpmiddelen hard nodig hebben om virusuitbraken te kunnen indammen. Gezichtsherkenning is een steeds belangrijkere techniek geworden. Dergelijke systemen trainen zichzelf met allerlei deeplearning-technieken, gevoed door een grote database met gezichten. In de database komen daar nu gezichten met mondkapjes bij. Dat is nog wat lastiger (net zoals snorren en baarden), maar er worden al percentages van 95% geclaimd door het Chinese bedrijf Hanwang Technology. Lees verder in het dossier van Bits of Freedom.
Update 15 december 2020: In Computertotaal wordt beschreven wat je kunt doen als je telefoon niet kunt ontgrendelen met een mondkapje. Doordat je overal nu een mondkapje moet dragen, is dit in de praktijk een lastig probleem geworden als je gebruik maakt van gezichtsherkenning om je telefoon te ontgrendelen.