Microsoft heeft de ‘eigen’ browser Edge (voorheen Internet Explorer) helemaal herschreven op basis van Chromium (de opensource versie waarop ook Chrome is gebaseerd) en onder de naam Microsoft Edge op 15 januari 2020 op de markt gebracht. Met eenzelfde look and feel als Chrome, kan Edge naast eigen extensies ook de Google Chrome extensies gebruiken. Na diverse positieve reviews gelezen te hebben, werk ik zelf inmiddels enige tijd met Edge. En ik deel het enthousiasme. Edge is snel en kent een aantal handige features. Je hebt diverse mogelijkheden om je privacy te beschermen en ook kent de browser diverse beschermingsopties tegen malafide websites en online trackers (ook met hulp van een aantal goede extensies). Hier vind je alle informatie over de laatste stabiele versie.
Microsoft heeft alle Google services uit Chromium gehaald en deze vervangen heeft door Microsoft services. Denk hierbij aan het synchroniseren van browser data, die nu via een Microsoft account over verschillende devices kunnen worden gesynchroniseerd. Ook is er inmiddels een betere ondersteuning van Office 365 (tegenwoordig Microsoft 365). Edge is geen kloon van Chrome, Microsoft heeft er een aantal handige opties aan toegevoegd, hier een korte selectie:
- je kunt nu gebruik maken van een donker thema (via Instellingen -> Uiterlijk)
- collecties: je kunt een (reeks van) websites opslaan om later te bekijken, maar je kunt ze ook uitvoeren naar Word of Excel (met diverse opties)
- insluitende lezer (F9): hiermee kun je een webpagina dusdanig laten opmaken dat je snel de tekst kunt lezen, met apart menu met hulpmiddelen (icoontje links van Favorieten-ster in adresbalk)
- hardop lezen: je kunt alles van een webpagina laten voorlezen (werkt zeer behoorlijk)
- mogelijkheid voor ‘beeld-in-beeld’ (twee keer met rechts klikken op video of foto)
- progressieve web apps (pwa): je kunt een webpagina (bijvoorbeeld Google maps) als een soort aparte applicatie opslaan en opstarten (via Apps in het menu onder de drie puntjes)
- op een pagina die geluid afspeelt, wordt een speakertje getoond op de tab: door hierop te klikken (ook als je op een ander tabblad bezig bent) kun je het geluid uitzetten
- Edge heeft een ingebouwde taakmanager; als je verschillende tabbladen open hebt staan en één tabblad raakt ‘bevroren’, kun je met Shift+ESC de taakmanager oproepen en het tabblad sluiten.
Even zoeken op Youtube geeft veel filmpjes met uitleg, het volgende filmpje kan ik aanbevelen:
Microsoft Edge is ook als app voor iOS en Android verkrijgbaar en zal later ook voor macOS beschikbaar komen. Voor mij is het een blijvertje! Bovendien is het goed dat er op de browser-markt weer wat meer concurrentie komt!
Tips voor extensies:
- Wikiwand: maakt Wikipedia pagina’s opnieuw op, met een fris en modern design. Sinds ik deze extensie heb ontdekt, gebruik ik de Wikiwand links (i.p.v. Wikipedia) op deze website.
- Print Friendly en PDF: strip alles van de webpagina wat je niet wilt in je pdf-print (ad’s, sidebars, enz.), deze gebruik ik vrijwel dagelijks
- Dark Reader: past op welke webpagina dan ook een donker thema toe, hetgeen prettiger voor je ogen is als het donker is
- Turn Off the Lights: prettiger video kijken (bijv. op Youtube) omdat verder alles op de pagina donker wordt gemaakt.
Het is overigens ook mogelijk om direct te ‘casten‘ (media afspelen) naar bijvoorbeeld een Google Chromecast. Je moet daarvoor wel een instelling aanpassen: type in de adresregel in: edge://flags. Zet de Load Media Router Component Extension aan op enabled). Herstart Edge. In de Edge-browser kun je nu op een pagina met media met rechts klikken: kies ‘Media op apparaat weergeven’. In het submenu kun je dan kiezen naar welk device je wilt casten.
Inmiddels is Microsoft begonnen met het verspreiden van Edge via Windows Update. Dit gaat volgens diverse commentaren op een nogal agressieve manier. Het updatebeleid van Microsoft verdient ook geen schoonheidsprijs, want na elke update zijn allerlei privacy-instellingen weer teruggezet zoals Microsoft ze wil hebben. Met dit tooltje heb je alles zelf weer onder controle!
Edge wordt steeds beter
In versie 84 van Edge zijn diverse verbeteringen opgenomen, zie het juli 2020 blog van Microsoft. Je kunt nu ook een pdf laten voorlezen: open het pdf bestand in Edge en druk Ctrl+Shift+U of klik de Read Aloud knop. Je kunt nu ook een notitie toevoegen aan een webpagina in een collectie: met rechts klikken op de webpagina in de collectie rechts in beeld en dan ‘Opmerking toevoegen’.
Ondersteuning IE 11 stopt
Microsoft heeft inmiddels aangekondigd dat de ondersteuning voor de Microsoft Edge Legacy Browser op 9 maart 2021 ophoudt. Deze ‘oude’ Edge browser krijgt dan geen beveiligingsupdates meer. De ondersteuning voor Internet Explorer 11 (IE 11) zal geleidelijk worden afgebouwd. Microsoft 365 apps zullen niet meer werken in IE 11 (per 30 november 2020), de rest van de Microsoft-diensten worden vanaf 17 augustus 2021 niet meer ondersteund. Voor bedrijven die gebruik maken van legacy IE 11 apps, zullen dan gebruik moeten maken van de Internet Explorer-modus in de nieuwe Edge. Microsoft heeft toegezegd deze transitie te ondersteunen met aparte webpagina’s en faq’s.
Documentatie Microsoft Edge * Microsoft Edge download voor Windows 10 * Tips Microsoft Edge