Malware

Malware, over de gevaren op internet

Malware

Weet u welke risico’s u allemaal loopt als u op internet zit of een mailtje ontvangt met een bericht dat uw bankaccount is gehackt? Weet u wat bedoeld wordt met een phishingmail, ransomware, spyware? Wat is een botnet?

In de komende tijd gaan we hier in een reeks blogs aandacht aan besteden. Het wordt meer dan alleen uitleg van het jargon. Natuurlijk zullen we wat termen uitleggen, maar het accent ligt op het verwerven van inzicht. Waarom het bijvoorbeeld onverstandig is om op een terras of op de camping gebruik te maken van de openbare WiFi (zonder wachtwoord).

Iedereen heeft wel gehoord dat je op je computer een virus kunt oplopen. Een virus is een klein programmaatje (uitvoerbare computercode), dat zich in het geniep op je computer nestelt. Het kan meeliften in een ander programma (wat je bijvoorbeeld van internet downloadt), maar ook in foto’s en bestanden die je via de e-mail ontvangt. Tekstbestanden van Word kunnen bijvoorbeeld ook macro’s bevatten, en ook daar kan kwaadaardige code in verstopt zitten.

Wat een virus voor schade kan aanrichten, hangt af van de ‘payload’, welke lading het virus heeft. Afhankelijk van de bedoelingen van de maker kan het virus bestanden wissen of corrupt maken. Een van de smerigste virussen die ik in mijn lange loopbaan ben tegengekomen, veranderde in alle spreadsheets willekeurig diverse getallen. Het virus werd pas laat ontdekt zodat na enige tijd geen enkel spreadsheet in het bedrijf nog te vertrouwen was.

Voor het hele scala aan virussen en andersoortige besmettingen wordt tegenwoordig de term malware gebruikt. Verschillen zijn er vooral in de methode van verspreiding. Een virus komt met een bestand mee of door klikken op een link. Een worm kan zichzelf verspreiden in een netwerk zonder hulp van de gebruiker.

Kaspersky, een Russisch bedrijf, toont een indrukwekkende animatie van wereldwijde malware in hun CYBERTHREAT REAL-TIME MAP.

In de komende blogs meer informatie over verschillende soorten malware en wat u er tegen kunt doen!