Licentie bij Google afbeeldingen

Licentie-informatie bij Google afbeeldingen

Na ons eerdere blog over Auteursrechten en beeldmateriaal komt Google met de mogelijkheid om gemakkelijker de licentie-informatie te vinden bij gezochte afbeeldingen. Deze worden gemarkeerd met een label waarop de bijbehorende licentie-informatie wordt getoond.

Het wordt zo gemakkelijker om informatie over de bij de afbeelding behorende licentie te vinden. Licentieerbaar wordt weergegeven indien je een licentie kunt nemen op het gebruiken van de afbeelding. Er is dan ook een link beschikbaar waar de details van de licentie zijn te vinden.

Je kunt via de optie Tools ervoor zorgen dat alleen afbeeldingen worden getoond waarvan de licentie bekend is. Je kunt alle afbeeldingen tonen maar ook selecteren op afbeeldingen die een Creative Commons-licentie hebben, of juist alleen afbeeldingen waarbij je een commerciële licentie moet nemen om ze te kunnen gebruiken.

Selecteer afbeeldingen in Google

Google wil hiermee duidelijker maken wie de makers of de rechthebbenden zijn van de afbeeldingen. Uitgevers en makers van beeldmateriaal kunnen meer informatie vinden over deze functie en het implementeren ervan op het Webmaster blog van Google.

Juriste Charlotte Meindersma heeft op haar website Charlotteslaw.nl een lezenswaardig artikel geschreven over licenties van fotomateriaal: Onveilige stockfotosites – waar moet je op letten?