LibreOffice

LibreOffice 7.0 uitgebracht

Afgelopen week is LibreOffice 7.0 uitgebracht. Dit (opensource en gratis te gebruiken) Office-pakket is een doorontwikkeling van OpenOffice.org, dat in 2010 door Oracle werd ingelijfd (middels de overname van Sun) en nu bij Apache is ondergebracht. De ontwikkelaars stapten uit het project en gingen verder als The Document Foundation, onder projectnaam LibreOffice.

LibreOffice

LibreOffice

De 7.0 versie verbetert de compatibiliteit met het cloudgebaseerde Microsoft Offic365. Als je geen cloudgebaseerde verwerking van documenten en spreadsheets nodig hebt, is LibreOffice een volwaardig en prima in te zetten Office-pakket. Microsoft gaat de koers helemaal verleggen naar het op abonnementen gebaseerde cloudplatform.

In LibreOffice 7.0 zijn weer veel verbeteringen aangebracht. LibreOffice 7-documenten kunnen nu in het native 2013/2016/2019 .docx-format worden weggeschreven (in plaats van de 2007-compatibility modus). Spreadsheets kunnen nu worden opgeslagen in .xlsx-format met namen die langer zijn dan 31 karakters. Ook de grafische mogelijkheden zijn verbeterd. Ook de gebruikersinterface wordt steeds beter, een ontwikkeling die is ingezet sinds versie 6.2.

Werken in de cloud

Degenen die toch cloudverwerking willen inzetten, kunnen terecht bij Collabora Online: LibreOffice in de vorm van een webapp, die gaat worden opgenomen in het NextCloud-platform.

LibreOffice is beschikbaar op alle belangrijke pc-besturingssystemen. Er is inmiddels al veel documentatie in het Nederlands beschikbaar. Op de Wiki van documentfoundation.org is een uitgebreide (Engelstalige) vergelijking te bekijken van LibreOffice versus Microsoft Office. De Engelstalige ‘Release notes’ zijn hier te vinden.

Het computermagazine c’t heeft een achtergrondartikel geschreven over LibreOffice. Daarin gaat het niet alleen over de grafische bibliotheek Skia, maar ook over de voortdurende zorg hoe je een opensource pakket in de lucht houdt. Tweakers.net gaf een inkijkje over hoe afhankelijk The Document Foundation is van donaties.

OpenOffice leeft nog!

Update: op vrijdag de 13e (13-11-2020) is versie 4.1.8 van Apache OpenOffice uitgekomen. Alleen verbeteringen, geen nieuwe functionaliteit. Als je enige compatibiliteit zoekt met MS Office ben je beter af met LibreOffice, maar verder is OpenOffice een snel en goed bruikbaar office-pakket.

Update 8 februari 2021: Versie 4.1.9 van Apache OpenOffice is uitgekomen! Niet spectaculair, maar er zijn een aantal verbeteringen en bugfixes.