Rackserver

Hosting, wat is een VPS?

Een website breng je onder bij een hostingprovider. Bij kleine(re) websites gaat het om een hostingpakket, waarbij meer websites op één server draaien, ieder in de eigen ruimte. Dit wordt shared hosting genoemd. Er kan worden gevarieerd in schijfruimte, toegekend geheugen en processorkracht. Heb je de pech dat één website op zo’n server veel bezoekers trekt en intensief gebruik maakt van de resources (hulpbronnen) op de server, worden de andere websites een stuk trager. Op het internet zijn diverse sites te vinden die hostingpakketten vergelijken.

Wil je een wat grotere website draaien, waarbij je alle zeggenschap hebt over de in te zetten hulpbronnen, kun je kiezen voor (duurdere) hosting op een dedicated server (toegewijd aan die ene website). Echt grote websites draaien op een reeks servers die geclusterd worden en waarbij gebruik gemaakt van load-balancing (drukte wordt verdeeld over de servers). Websites die absoluut niet mogen uitvallen (zoals het reserverings- en inchecksysteem van Schiphol) worden dusdanig redundant uitgevoerd, dat uitval van een onderdeel niet leidt tot uitval van het geheel. Uiteraard hangt daar ook een fors prijskaartje aan.

Tegenwoordig bestaan er overigens ook caching en proxy technieken (proxy betekent nabijheid), waarbij inhoud van websites verdeeld worden over een zogenaamd Content Delivery Network (CDN): servers die dichter in de buurt staan zodat content sneller binnen gehaald kan worden.

Systeembeheer

Maar we willen vooral de mogelijkheden van een Virtual Private Server (VPS) voor het voetlicht halen. Op één fysieke server draaien meer van elkaar afgeschermde serveromgevingen (met behulp van container-technieken) . Zo’n VPS gedraagt zich alsof het een op zichzelf staande server is. Een VPS kun je huren in diverse prijsklassen, afhankelijk van hoeveel hulpbronnen je nodig denkt te hebben (geheugen, schijfruimte, processorkracht). Vaak kun je deze later ook nog opschalen.

Voordelen: bij een VPS kun je zelf bepalen welk besturingssysteem en welke software je wilt gebruiken. Dat geeft een enorme flexibiliteit, terwijl je ook het alleenrecht hebt op de resources van de server (meer stabiliteit). Je hebt systeembeheerdersrechten (root) zodat je alles zelf kunt inrichten en afregelen. Prijstechnisch is een VPS interessant, omdat je kunt afnemen wat je zelf nodig hebt. Nadeel is wel, dat je voldoende kennisniveau moet hebben om een VPS zelf in te richten, providers proberen dit nadeel te ondervangen door een ‘Managed VPS’ als optie aan te bieden, je krijgt er dan a.h.w. een systeembeheerder bij.  

Een van de diensten van Bureau Interface is het huren en inrichten van een VPS, ook voor speciale toepassingen zoals een CRM (Customer Relationship Management). We maken daarbij gebruik van Open Source programma’s (bijvoorbeeld Vtiger, SuiteCRM). Ook zijn er Content Management Systemen (CMS) of een pakket als Owncloud of Nextcloud waarmee je zelf eigen cloudopslag kunt inrichten. Wij verzorgen voor diverse organisaties de klanten- en ledenadministratie, waarbij we op een VPS een CRM hebben ingericht. Groot voordeel is dat zo’n administratie via het internet bereikbaar is voor andere medewerkers. Het hosten van een CRM kost vaak rond de € 30 per medewerker per maand, wij kunnen dit beduidend goedkoper aanbieden.