Spam

Hoezo verstuur ik spam?

Iedereen vindt spam irritant. Lees hier (onder ‘Etymologie’) waarom spam zo heet, met dank aan Monty Python. In alle moderne e-mailprogramma’s zit een spamfilter ingebouwd, ook mailservers maken gebruik van spamfilters en technische voorzieningen om spam zoveel mogelijk tegen te houden. We hebben in een eerder blog aandacht besteed aan spam en welke maatregelen je kunt nemen om zorgvuldig met je e-mailadres om te gaan.

Spam is een ware plaag geworden. Providers moeten veel geld investeren om hun mailservers adequaat te beschermen. Er zijn inmiddels allerlei technische afspraken gemaakt om ervoor te zorgen dat het e-mailverkeer beter beschermd wordt.

Bescherming tegen spam: blacklists

Op zich is het toe te juichen dat het e-mailverkeer beter wordt gereguleerd en dat mailservers strenger worden afgeregeld. Maar het kan ook betekenen dat e-mailberichten die je zelf verstuurt als spam worden aangemerkt en dus niet goed bezorgd worden. In het gunstigste geval belanden ze in de spambox van de ontvanger, in het ergste geval wordt aflevering gewoon geblokkeerd.

Hoe kan dat? Welnu, om het spamprobleem te tackelen is er op het internet een nieuw soort business ontstaan: het op een zwarte lijst zetten van mailservers die spam versturen (blacklists). Providers nemen dan een abonnement op zo’n blacklist. Staat een verzendende mailserver op die lijst, wordt alle mail die van die server komt gewoon geblokkeerd. Providers moeten daarnaast een actief beleid voeren om ervoor te zorgen dat hun mailserver(s) niet op zo’n blacklist belanden. Dat geldt zowel voor e-mailadressen van de provider zelf (@planet.nl of @kpnmail.nl bijvoorbeeld) als voor e-mailadressen op een eigen domein (zoals wij met @bureauinterface.nl).

Controleer op correcte verzending

Als je een website bij een provider host, heb je meestal ook e-mailadressen op het domein van die website. De meest gebruikte constructie is dat op één fysieke server via een containertechniek meer websites worden gehost. Als je de pech hebt dat via een ander domein op jouw fysieke server veel mail wordt verstuurd (met als risico dat dit wordt aangezien voor spam) kan de mailserver waar jij ook gebruik van moet maken, op zo’n blacklist wordt geplaatst. Als je merkt, dat de door jou verzonden e-mailberichten niet aankomen, kun je dit als volgt controleren:

Via mailtesten.nl:

mailtesten.nl

Stuur vanaf je eigen e-mailadres een mail naar het e-mailadres dat wordt getoond. Na een paar minuten kun je dan via de knop ‘Bekijk resultaat’ zien of het goed is gegaan:

mailtesten resultaat
Alles op groen, dus geen problemen bij verzenden van e-mail vanaf je eigen adres

Via mailtester.com:

mail-tester e-mail

De test gaat hier op dezelfde manier. Stuur een e-mail naar het afgebeelde e-mailadres en na enige minuten kun je je score bekijken:

Mail-tester.com resultaat
De score is 10 uit 10, maar er zijn wel een paar aandachtspunten.

Test op internetstandaarden

Via de twee hierboven genoemde sites kun je snel een test uitvoeren of je e-mail wel aan komt. Er is nog een website, waarop je diverse tests kunt uitvoeren, waaronder ook een e-mail test: internet.nl:

Test internet.nl

In het middelste vak kun je je eigen e-mailadres invullen en dan worden diverse tests uitgevoerd, om te onderzoeken of je e-mail wel gebruik maakt van de meest moderne en betrouwbare internetstandaarden. Internet.nl is een initiatief van Platform Internetstandaarden en is een samenwerkingsverband van partijen uit de Internetgemeenschap en de Nederlandse overheid. De internetproviders moeten ervoor zorgen dat de moderne internetstandaarden goed zijn ingesteld. Met het resultaat van de test(en) kun je je provider aanspreken als er tekortkomingen zijn. Hier staat informatie over de e-mailtest en hier vind je een toelichting op de testresultaten. Er zijn een aantal grote en machtige providers (zoals Microsoft en Google) die ook nog niet voldoen aan al deze standaarden. Soms is dat omdat ze vinden dat hun eigen methodieken beter zijn, soms is dat omdat ze nog volop bezig zijn om de standaarden te implementeren.