MOOC

Gratis kennis opdoen

Het online cursus instituut Udemy.com (een samentrekking van U en acaDEMY) heeft een rapport gepubliceerd waaruit bleek dat in de loop van maart 2020 online learning een enorme vlucht nam, onder invloed van de corona-crisis. Het gaat daarbij om allerlei vormen van online educatie, op allerlei terreinen en vakgebieden. Veel mensen zijn getroffen door de corona-crisis. Reden om eens aandacht te besteden aan de mogelijkheden om je online en gratis bij of om te scholen.

MOOC

Naast het aanbod van online cursus instituten kennen we de MOOC: Massive Open Online Course; een onder hoger onderwijs vallende online cursus waarvoor iedereen zich mag inschrijven.

Wat is een MOOC?

Ook Nederlandse universiteiten en hogescholen bieden MOOCs aan. Voor de universiteiten en hogescholen zijn MOOCs nuttig omdat ze een waardevolle toevoeging vormen aan bestaande cursussen en docenten en onderzoekers in staat stellen een wereldwijd publiek te bereiken. Het instituut kan zich daarmee wereldwijd profileren, talent aantrekken, internationale samenwerkingsverbanden aangaan, ervaring opdoen met deze onderwijsvorm (digitalisering). Bovendien leveren de studiedata veel informatie op over wat werkt en waar interesse liggen van cursisten. Er wordt volop geëxperimenteerd met verdienmodellen, het betaald verwerven van een certificaat, aanbieden van betaalde vervolgcursussen enzovoorts. Ook worden er samenwerkingsverbanden aangegaan met bestaande online cursus instituten, zoals de Erasmus Universiteit Rotterdam met Coursera. De TU Delft heeft de 3 miljoenste inschrijving voor hun MOOCs geregistreerd (2 november 2020). Het opdoen van ervaring met online onderwijs heeft de TU Delft enorm geholpen in de gedwongen omschakeling naar afstandsonderwijs tijdens COVID-crisis.

Gratis

Doordat een MOOC gratis is, is de drempel laag. De kunst is, hoe vind je een MOOC waar je geïnteresseerd in bent? Allereerst bestaat er een MOOC-list. Daarop kun je zoeken naar een MOOC die de komende 30 dagen begint. Ook op edX kun je zoeken naar online MOOCs. Verder kun je bij alle Nederlandse universiteiten en hogescholen terecht voor hun aanbod in MOOCs. Even zoeken op ‘mooc’ plus de naam van de universiteit.

Free courses

Daarnaast kun je op vrijwel alle online cursus instituten zoeken naar ‘free courses’:

Er zitten heel veel IT-cursussen bij, voor programmeertalen, websites bouwen en software ontwikkelomgevingen. Cursussen voor Office-productiviteit. Het zal je echter verbazen op hoeveel terreinen en vakgebieden er cursussen worden aangeboden. Het grootste deel van het aanbod is Engelstalig, maar is wel heel divers in moeilijkheidsgraad en diepgang. Bij veel cursussen is de ‘automatische ondertiteling’ aan te zetten. Als het gaat om afkortingen, jargon e.d., is deze ondertiteling niet altijd adequaat maar het maakt het wel mogelijk om zo’n cursus te volgen. Er is altijd wel iets van je gading te vinden. Er zijn overigens goede cursussen op vele niveau’s te vinden om Engels te leren. Dat kan ook een startpunt zijn. En kom je moeilijke termen die niet goed in de ondertiteling vertaald worden, kun je zo’n term altijd opzoeken via een vertaaldienst.

Gratis wil overigens niet zeggen dat de kwaliteit laag is. Het is zinvol om bij een of meer online cursus instituten een account aan te maken. Vaak zijn er ook tijdelijke acties, waarbij cursussen voor een hele lage prijs worden aangeboden. Bij Udemy.com zijn er vaak van dergelijke acties waarbij je zo een cursus voor €11,99 op de kop kunt tikken die normaal €199 moet kosten. Soms zijn dat beginnende instructeurs die zo hun cursus willen promoten om later te kunnen schermen met een groot aantal cursisten. Bij verschillende instituten kun je ook gebruik maken van een app, om de toegang te vergemakkelijken.

YouTube

Een opsomming over online educatie is natuurlijk niet volledig als we YouTube niet noemen. Daar kun je erg veel filmpjes vinden over heel veel onderwerpen. Door verschillende instituten zijn complete cursussen op YouTube gezet, waarop je je kunt abonneren. Ook zijn er diverse kanalen van individuele instructeurs, die wat verdienen aan de advertenties die bij hun aanbod getoond worden. Niet alles op YouTube is van hoge kwaliteit, maar er zitten juweeltjes tussen!

LinkedIn

Ook LinkedIn biedt in deze maand september 2020 de 20 meest populaire cursussen aan ‘for free’ (tot 30 september), onder elke link staan 10 cursussen verzameld (sommige cursussen komen in meer verzamelingen voor):

Klik eerst op een van bovenstaande links, dan op de titel van de cursus die je wenst te bekijken: op de pagina van de cursus kun je gewoon alle filmpjes bekijken.

Update 12 januari 2021: LinkedIn heeft een nieuwe pagina gepubliceerd met “15 Free Courses Helping Professionals Land Top Jobs“.

SANS

Het SANS Institute is een internationaal opererend bedrijf, gespecialiseerd in het geven van cybersecurity-trainingen voor IT-professionals. Ook SANS heeft nu een aantal ‘free’ trainingen in hun aanbod opgenomen. Door de coronacrisis is het bedrijf nu genoodzaakt om hun trainingen voor 100% online aan te bieden. Ook heeft SANS nu veel van hun resources gratis beschikbaar gesteld op hun website.

Privacy

Op 29 oktober 2020 verscheen er op de Nationale Onderwijs Gids (NOG) het bericht, dat de universiteiten privacy-problemen vrezen door de gratis online cursussen (MOOCS) van o.a. Coursera.org. “Via Coursera kan men heel veel te weten komen over de manier waarop studenten studeren: hoe lang ze doen over een cursus, hoe vaak ze de uitleg terugkijken, op welk moment van de dag ze studeren, wanneer ze de meeste fouten maken… Allemaal data die op allerlei manieren gebruikt kan worden.” Hoogleraar Mediastudies José van Dijck: “Coursera weet via algoritmes wat studenten uit de hele wereld aantrekkelijk vinden en biedt vooral cursussen aan die passen bij hun digitale belevingswereld. Voor de lange termijn lijkt het verstandiger als Europese universiteiten inzetten op online onderwijs dat geworteld is in hun eigen publieke waarden.”