Glasvezel PoP binnen

Bij ons in de buurt wordt glasvezel aangelegd, moet ik meedoen?

Glasvezel PoP binnen
Veel glasvezels in de PoP (Point of Presence), het wijkstation!

Glasvezel heeft het grote voordeel, dat de upload-snelheid hetzelfde is als de downloadsnelheid. Glasvezel is een toekomstvaste internetverbinding. Het wordt vaak aangelegd via zogenaamde vraagbundelingsprojecten: de aanleg gaat alleen door als een bepaalde percentage in uw buurt meedoet, want pas dan zal de investering renderen. Soms moet u een bepaald bedrag betalen, met name in de buitengebieden wordt vaak een eigen bijdrage van bewoners gevraagd. Wij adviseren u om als het even kan altijd mee te doen! Maar laat u altijd goed informeren, bel met uw gemeente, neem contact op met lokale deskundigen, om te weten wie achter het glasvezelplan zit en wat misschien verborgen addertjes onder het glas zijn. Zoek uit wat de belangen zijn van degenen die luid stelling nemen. Ben ook kritisch naar de voorstanders van de glasvezel-aanleg, want wie krijgt de zeggenschap over het netwerk en welke tarieven worden gevraagd om deel te nemen. Organiseer u als burgers, ga indien nodig in gesprek als de eisen voor deelname onredelijk zijn, schakel uw plaatselijk bestuur in en benadruk dat het gaat om een publiek belang om een goede breedbandige internetverbinding te hebben. De lokale economie zal er baat bij hebben!

Wij zijn als Bureau Interface ook aangesloten op het glasvezelnetwerk. In 2008 hebben we mede het initiatief genomen om vanuit het bewonersinitiatief G-3 in onze wijken in Nijmegen glasvezel aangelegd te krijgen. Een vraagbundelingsinitiatief waar ook KPN aan mee deed. Het merendeel van de bewoners koos overigens voor XMSnet.nl, dat in het jaar daarna door KPN werd opgekocht en wat overging naar Telfort.nl.

Argumentenkaart Glasvezel
Argumentenkaart waarom je glasvezel moet nemen, gebruikt in vraagbundelingsacties in Nijmegen 2008 – 2011

Alle moderne toepassingen gebruiken steeds meer bandbreedte, steeds meer zaken worden via het internet geregeld (clouddiensten), alleen met glasvezel komt thuiswerken (inloggen op het netwerk van uw bedrijf) in beeld omdat er dan ook een hoge upload-snelheid nodig is. Allerlei toepassingen die ervoor zorgen dat u langer thuis kunt blijven wonen, zijn afhankelijk van een goede internetverbinding (beeldbellen met arts en zorgkantoor; snelle detectie door sensoren in huis).

Allerlei concurrenten zullen u juist nu benaderen met aanbiedingen en kortingen om bij hen te blijven (Ziggo met de kabel, of ADSL of VDSL-aanbieders die over koperen telefoonlijnen een technisch trucje uithalen om zo nog enige snelheid te halen). Zij hebben er belang bij om de vooruitgang tegen te houden, om hun eigen (verouderde) kunstje nog uit te nutten. Zij gebruiken allerlei argumenten, u hebt die snelheid helemaal niet nodig, wij hebben een nieuwe Docsis 3.1 standaard, wij hebben ook glasvezel tot in de wijk (ja, maar het gaat juist om dat laatste stukje naar uw huis), wij zijn goedkoper, enzovoorts.

Nu meedoen is vaak een eenmalige kans om glasvezel in uw buurt te krijgen, een toekomst-vaste techniek. En als het glasvezelnetwerk is aangelegd, komen de kortingen vanzelf, want als glasvezel eenmaal is aangelegd zullen er meer aanbieders komen die geduchte concurrent vormen voor oude nog wat na-sputterende technieken.

Update 8 september 2020: In de uitzending van Radar van 7 september 2020 werd aandacht besteed aan de manier waarop KPN mogelijke concurrenten dwarszit en daarmee de aanleg van glasvezel frustreert middels het ‘zakdoekje leggen‘. “Wij houden geen vraagbundeling” aldus Joost Steltenpool, algemeen directeur KPN NetwerkNL en binnen KPN verantwoordelijk voor de uitrol van glasvezel. Het lijkt er inmiddels wel op dat KPN met argusogen vraagbundelingsinitiatieven (mooi scrabble woord) volgt om deze te kunnen frustreren.