Firefox 76

Firefox-update verbetert beveiliging

De Corona-crisis en het massale thuiswerken heeft Mozilla ertoe gebracht om bij de laatste update van Firefox (versie 76.0) vooral de beveiliging en de privacy van de gebruikers te verbeteren. Zo is de Firefox wachtwoordmanager vernieuwd (Lockwise i.p.v. Lockbox): sterkere wachtwoorden die intern opgeslagen kunnen worden. Ook moet je op een gedeelde computer eerst het wachtwoord van het gekoppelde account invoeren voordat je bij de wachtwoorden kunt.

Versie 76 krijgt via Audio Worklets een verbeterde ondersteuning van de audio processing van virtual reality en gaming. Ook kun je direct met Zoom aan de slag vanuit de browser zelf en hoef je niet meer met de Zoom software aan de slag.

Firefox werkte al met ‘containers‘, een manier om op verschillende tabbladen je online-leven in verschillende omgevingen gescheiden te houden. Met de ‘Facebook-container‘ voorkom je dat Facebook je overal op het internet kan volgen. Alles wat je met Facebook zelf doet, wordt in een apart container-tabblad afgehandeld en dit wordt gescheiden gehouden van andere sites.

In Firefox kun je onder Extra, Opties en dan Algemeen (en dan wat naar beneden scrollen) instellen of updates automatisch worden geïnstalleerd. Je kunt zelf ook controleren of er een update is. Via ‘Help’ en dan ‘Over Firefox’ zal direct gecontroleerd worden op updates.

Eind juli 2020 zal Mozilla een update van Firefox uitrollen, met de optie om wachtwoorden als CSV-bestand te exporteren. Later wordt het ook mogelijk om een CSV-bestand met wachtwoorden te importeren, die uit Firefox zelf, Google Chrome en de gratis wachtwoordmanager Bitwarden afkomstig zijn.

Tot slot wil ik nogmaals benadrukken hoe belangrijk het is om te zorgen dat alle software op je computer up to date is! Veel pc’s zijn onveilig, zoals we hier geschreven hebben.