Weg met Facebook

Facebook begint rechtszaak tegen Europese Commissie vanwege privacyinbreuk

De wereld op zijn kop. Via een bericht in de Financial Times is naar buiten gekomen dat Facebook de Europese Commissie voor de rechter daagt omdat de onderzoeksmethodiek van de Commissie volgens het sociale netwerk een regelrechte inbreuk vormt op de privacy van zijn medewerkers.

Dit naar aanleiding van twee onderzoeken die vorig jaar door de Europese Commissie zijn gestart: de commissie wil weten hoe Facebook geld verdient met het verzamelen van data én men wil onderzoeken of de Marketplace, de marktplaats van Facebook, een oneerlijk concurrentievoordeel heeft hetgeen een strafbare concurrentievervalsing zou betekenen.

Betrokkenen geven aan dat de Europese Commissie zeer ver gaat in de onderzoeken. Ook privacygevoelige gegevens van Facebook-medewerkers worden opgevraagd. Tussen de opgevraagde documenten zit ook veel informatie over potentiële beveiligingsrisico’s. Lees verder in dit bericht van VPNGids.

Het is een beetje wrang dat een bedrijf dat we kunnen beschouwen als een van de grootste privacy-schenders van de laatste jaren naar de rechter stapt en zich beroept op het privacy-argument omdat de autoriteiten grondig onderzoek aan het doen zijn naar de bedrijfsvoering.

Update: het gerechtshof van de EU heeft Facebook inmiddels gelijk gegeven: de onderzoekscommissie moet eerst aangeven hoe ze de beveiliging van de opgevraagde documenten kan garanderen. Tot die tijd hoeft Facebook niets te overhandigen. Het aanbod om de documenten in een ‘saferoom’ bij Facebook in te zien (geen kopieën maken) is door de EC afgewezen, want dan kun je er niets mee.