Flashplayer uitgefaseerd

Einde Flash Player in zicht

De f van Facebook zou wat ons betreft ook wel uit het schermbeeld mogen verdwijnen, maar deze f van de Flash Player gaat nu definitief verdwijnen.

De Flash Player is een product van Adobe, en in het vorig decennium kon je een goede boterham verdienen als Flash programmeur. Het was een van de eerste producten waarmee je de beeldcultuur op het internet vorm kon geven. Animaties, filmpjes afspelen, vrijwel alle browserspelletjes en websitesbanners maakten gebruik van Flash. Wat oorspronkelijk een avant-garde product was, is in de laatste jaren echt een dramatisch slecht product geworden. Lek na lek werd ontdekt, de Flash Player moest zo vaak geupdated worden dat het niet meer leuk was. Apple weigerde om Flash op te nemen in hun ecosysteem.

Adobe heeft het lang weten te rekken. Ook voor smartphones werden nog versies uitgebracht terwijl het product links en rechts werd ingehaald. Niet in de laatste plaats door standaard HTML5 en de H.264 codec die nu veel voor videostreamen wordt gebruikt. Na 31 december 2020 stopt Adobe volledig met de distributie en ondersteuning van de Flash Player. Flash wordt door de moderne browsers niet meer ondersteund. Als je nu op een website terecht komt, die vraagt om Flash (om de Flash player plugin te installeren), ga je binnentreden in een donker hol waarbij je absoluut niet weet waar je in terecht kunt komen.

Verwijderen Flash player

Als je om wat voor reden dan ook toch Flash moet gebruiken, controleer dan op de versie via deze link. Beter is om de Flash player nu gewoon te verwijderen van je computer: hier staan de instructies. Microsoft is overigens bezig (28 oktober 2020) met het uitrollen van een update die de Adobe Flash Player van de computer verwijdert.

Gebruik van de Flash Player wordt ten strengste afgeraden door Adobe met ingang van 2021, omdat veilig gebruik niet meer wordt gegarandeerd. Kom je volgend jaar op een website toch nog een link tegen om de Flash Player te downloaden? Maak er dan géén gebruik van, adviseert Adobe. Het programma is niet meer betrouwbaar. Al lang niet meer.

Het duurt te lang..

Softwarebedrijven hebben een grote verantwoordelijkheid. Als duidelijk is dat een van hun producten inherent onveilig is, is iedereen er alleen maar bij gebaat dat het bedrijf hier transparant over is. In dat opzicht is het toe te juichen dat Adobe nu met Flash gaat stoppen, al is het erg laat. Ook Microsoft heeft pas na vele jaren toegegeven dat in hun browser, de Internet Explorer, allerlei veiligheidsproblemen zitten. Op zich is dat goed, maar wel erg laat en Microsoft laat dit nu gepaard gaan met het op een wat agressieve manier uitrollen van de Edge browser.

Website (laten) bouwen

Met Flash kon je mooie dingen maken voor een website. Mooie animaties, mooie grafische effecten. Maar aan de ‘achterkant’ van de website kon je weinig regelen rondom security en beveiliging van data. Flash bleek ook een stroomvreter op mobiele apparaten. Ik noemde het al, je kon een goede boterham verdienen als (goede) Flash-programmeur. Het is zuur, maar als je in het verleden een website hebt laten maken gebaseerd op Flash, moet je nu je verlies nemen en hem opnieuw laten bouwen. Er zijn nu veel moderne frameworks beschikbaar. Daarbij kan overigens ook het probleem spelen dat deze over enkele jaren verouderd zijn en daardoor moeilijk te onderhouden. Ben als opdrachtgever voor het bouwen van een website kritisch over de gebruikte achterliggende technieken en eis uitleg over hoe toekomstvast deze zijn.

Het is vandaag de dag enorm belangrijk om te checken of je website wel AVG-compliant is en of de security wel op orde is.