DQL-onderzoek

Digitale levenskwaliteit

Je kunt het zo gek niet bedenken of er wordt wel onderzoek naar gedaan. De VPN-provider Surfshark doet jaarlijks onderzoek naar de Digitale levenskwaliteit (Digital Quality of Life). Een dergelijk onderzoek heeft wel enige relevantie in een wereld waarin het steeds belangrijker wordt om digitaal te kunnen participeren in de samenleving, door middel van een stabiel en veilig internet met waarborgen voor de privacy. Het onderzoek wordt gedaan in een populatie van 6,3 miljard mensen in 85 landen, op basis van twaalf samenhangende indicatoren uit open bronnen van de Verenigde Naties, de Wereldbank, Freedom House, de International Communications Union en andere bronnen.

DQL-kaart

Denemarken komt er dit jaar het beste uit, gevolgd door Zweden en Canada. Nederland stond vorig jaar nog op de 12e plaats, maar stijgt naar de 6e plaats. Vooral Europese landen staan in de top 10. De scores op de verschillende onderdelen worden samengevat in deze ‘over all’ ranglijst.

Snelheid en betrouwbaarheid OK, slechte score op betaalbaarheid en overheidsdiensten

Nederland scoort goed op de snel en betrouwbaar internet (3e). Maar het internet is bij ons relatief prijzig (23e): een Nederlander moet voor het goedkoopste internetabonnement 50 minuten werken, een Canadees maar 7 minuten. Qua betaalbaarheid doen de buurlanden het iets slechter, Duitsland is hier 24e en België staat op de 49e plaats.

Nederland doet het ook niet echt goed als het gaat om digitale overheidsdiensten. De overheid biedt weinig zekerheid aan burgers en bedrijven op het gebied van IT-security en dataprivacy. En dan zijn de schandalen rondom de belastingdienst nog niet in dit onderzoek verwerkt. Dit alles levert op dit gebied een schamele 16e plaats op. De politiek is er weinig van doordrongen dat een goede digitale infrastructuur en digitale aanwezigheid van de overheid met goede ICT-projecten van groot belang is. De vele mislukte ICT-projecten, onderzocht door het Bureau ICT-toetsing, in diverse overheidsorganisaties illustreren dat het in Nederland slecht gesteld is met de digitalisering.