Privacy

Dag van de Privacy tijdens het grootste datalek sinds jaren

Vandaag, 28 januari, is de jaarlijkse Dag van de Privacy.

De ‘Europese Dag van de Privacy’ (Data Protection Day) is in het leven geroepen door de Raad van Europa met steun van de Europese Commissie in 2007. 28 januari is de dag waarop in 1981 het Dataprotectieverdrag werd ondertekend.

Doel is om Europese burgers beter te informeren over hun rechten met betrekking tot gebruik van hun persoonsgegevens door overheden, bedrijven en andere organisaties. Bedrijven en organisaties worden op deze dag aangespoord de bescherming van persoonsgegevens te verbeteren.

Deze dag wordt sinds 2009 ook in de Verenigde Staten gehouden en is daar bekend onder de naam ‘Data Privacy Day’.

Datalek GGD

Een beetje schrijnend is het wel, dat de overheid bedrijven en organisaties vandaag gaat aansporen om de bescherming van persoonsgegevens te verbeteren, tegen de achtergrond van één van de grootste datalekken van de afgelopen jaren bij de GGD. RTL Nieuws bracht het schandaal als eerste. Deskundigen maken gehakt van de argumenten van André Rouvoet, voorzitter van de GGD-koepel GHOR, en minister Hugo de Jonge. Zij wijzen met het vingertje naar de criminelen, terwijl het op deze wijze inrichten van een privacy-schendend en rammelend registratiesysteem regelrecht een overtreding is van de privacywet de AVG, die voorschrijft dat ‘privacy by design‘ leidend moet zijn. Dat betekent dat het bedrijf dat de aanbesteding heeft gewonnen en het systeem heeft ontwikkeld, Topicus, ook niet vrijuit gaat! Als je in de illusie leeft dat het in dit land allemaal goed geregeld is, dream on. Het is m.i. behoorlijk alarmerend dat privacy bij de overheid niet gewaarborgd is en dat diezelfde privacy als argument wordt gebruikt om niets te doen. En de beveiliging is nu nog steeds niet op orde.

Ik kreeg vorige week een Whatsapp bericht dat duidelijk een phishing-bericht was, met het nummer van de crimineel in beeld. Ik doe natuurlijk melding bij de Fraudehelpdesk maar ik mag om privacy-redenen het telefoonnummer van de crimineel niet invoeren… ??! Essentiële informatie om het aan te pakken, lijkt me. Het is opvallend aan het worden hoe vaak de (interpretatie van de) AVG wordt misbruikt om onwelgevallige (fraude)onderzoeken tegen te houden.

Bas Bloem

Neuroloog Bas Bloem onderzoekt hoe de ziekte Parkinson te maken heeft met het gebruik van pesticiden. Hij mag echter vanwege de privacy in Nederland de postcode van zijn patiënten niet op de kaart projecteren waarop de gebieden staan waar veel pesticiden worden gebruikt. Onderzoek in het buitenland heeft al onomstotelijk aangetoond dat er een correlatie is tussen Parkinson en het gebruik van pesticiden.

Bas Bloem wil dat onderzoek ook in Nederland. Schandalig dat ‘privacy’ wordt misbruikt om dergelijk maatschappelijk zeer relevant onderzoek tegen te houden. Geweldige vent, Bas Bloem. Onthoud die naam.

Wees gewaarschuwd als je je hebt laten testen op Corona of betrokken bent geweest in een bron- en contactonderzoek!

De Fraudehelpdesk heeft gemeld dat er zo’n 40 meldingen zijn die te herleiden zijn tot de diefstal van persoonsgegevens bij de GGD.