Corona-ransomware

Corona-ransomware is in aantocht

In diverse landen is men bezig met Corona trackingapps. Je kon er op wachten, maar de eerste nep-Corona trackingapp is reeds gesignaleerd. Deze nieuwe variant van ransomware is ontdekt door onderzoekers van ESET. In Canada hebben hackers een app uitgebracht die zich voordoet als de officiële door de overheid ontwikkelde trackingapp. Deze Health Canada app is feitelijk een variant van CryCryptor ransomware. Het gaat blijkbaar om een variant van de opensource Cryptor ransomware, die vreemd genoeg gewoon op Github te vinden is.

Het goede nieuws is, dat de onderzoekers van ESET erin geslaagd zijn om een bug in de ransomware te vinden, waardoor het verwijderen van versleuteling mogelijk is.

Begin juli 2020 zal de Nederlands Corona-notificatieapp in Twente worden getest. De Correspondent besteed veel aandacht aan de Corona-apps. Er is inmiddels veel ophef over de wijze waarop Apple en Google voorschrijven hoe de Corona-apps gebruikt kunnen worden. De techreuzen hebben een API ontwikkeld, waardoor het besturingssysteem van de telefoons (iPhones, Android) voorbereid is om een trackingapp te implementeren. Door vele privacy- en security-experts wordt dit beschouwd als een soort ‘machtsgreep’, omdat de ‘bluetooth-trackingdata’ in het besturingssysteem zelf worden opgeslagen waardoor Apple en Google er feitelijk de volledige zeggenschap over hebben. Het feit dat deze data niet in een centrale database kunnen en mogen worden opgeslagen, moet ons ervan overtuigen dat beide techreuzen zich zorgen maken over onze privacy.