Als u een pc een tijdje in gebruik heeft, kan er zich een hoop stof hebben opgehoopt in de kast, met name bij de ventilatoren. De computer kan dan meer geluid maken (de interne ventilatoren moeten harder werken!), u ziet het stof aan de buitenkant zitten, of uw computer ruikt niet fris meer. Er bestaat geen deo voor, u moet echt aan de schoonmaak. Ook kan er sprake zijn van een softwarematige vervuiling, bestanden en programma’s die u niet meer gebruikt of restanten van software die u heeft proberen te verwijderen.
Kortom, een fysieke en virtuele schoonmaakbeurt is dan aanbevolen! Een pc die vol met stof zit, wordt minder goed gekoeld en dat beïnvloedt de levensduur van de elektronische componenten negatief. Ook kan er oververhitting optreden waardoor de pc niet meer goed functioneert (uitval, ‘bevriezen’, vastlopen). Het helpt dan al als u alle ventilatieopeningen goed uitzuigt, beter is om de kast open te maken en voorzichtig de kast en de ventilatoren uit te zuigen. Let er dan goed op dat u niets raakt met de stofzuigermond (of gebruik een speciaal opzetstukje). Statische elektriciteit is gevaarlijk voor computerchips, dus tref voorzorgsmaatregelen! Als er op de vinnen van de ventilatoren nog stof achterblijft, kunt u proberen dit met een wattenstaafje te verwijderen. U kunt ook een blaasbalgje gebruiken. Gebruik nooit een schoonmaakspray, een computerkast is nooit waterdicht en elektronica en vocht gaan niet samen! Ook toetsenbord en muis kunt u voorzichtig schoonmaken, dit kan met een vochtig gemaakt microvezeldoekje (niet nat dus!) of met een wattenstaafje wat u in 70% alcohol hebt gedoopt. Wilt u een grondig schoonmaakplan, kijk dan hier.
Met een virtuele schoonmaakbeurt moet u eveneens behoedzaam te werk gaan. Er circuleren veel ‘cleaning-tools’ (Ccleaner, Regcleaner en nog vele obscure anderen), maar wij raden af om deze te gebruiken. Ze veroorzaken vaak meer problemen doordat er allerlei registerverwijzingen worden verwijderd. Het register is een soort centrale database op een Windows-computer waarin alle systeeminstellingen en verwijzingen worden opgeslagen. Laat u ook niet verleiden om vanaf een website zogenaamde nuttige zoek-, schoonmaak- of antivirus-programmaatjes te installeren. Dit zijn vaak fakeprogramma’s die een of andere vorm van spyware installeren. Vaak gaat het dan om ‘browser addons’, die zich in uw browser installeren en waarmee in feite ‘browser hijacking’ wordt gepleegd. Windows 10 heeft zelf al een aantal hulpmiddelen ingebouwd om u te helpen bij het pc-onderhoud, zoals u o.a. hier kunt lezen. Uw computer wordt er wellicht ook wat sneller van.