HDD inwendig

Check de gezondheid van je hard drive

Het is verstandig om in Windows 10 regelmatig je ingebouwde harde schijf te controleren op een goede werking. Of het nu gaat om een ‘echte’ harde schijf (HDD) of een SSD (Solid State Drive). Een HDD bevat bewegende delen, die na verloop van tijd geluid kunnen gaan maken. Maar ook een SSD, eigenlijk een harde schijf die uit geheugenchips bestaat, is onderhevig aan slijtage naarmate de geheugencellen vaker worden uitgelezen en worden beschreven.

Windows 10 heeft echter geen eigen voorziening om de status van de schijf te bepalen. Wel kun je via de Performance Monitor de zogenaamde SMART parameters uitlezen. SMART staat voor Self-Monitoring Analysis and Reporting Technology. Hiermee kun je bepalen hoe gezond de schijf nog is. In Windows 10 kun je ook gebruik maken van de command line. Ook met Powershell, de in Windows 10 ingebouwde scripttaal kun je de status van de drive uitvragen.

Opdrachtprompt

We zullen hier de mogelijkheden van de command line, de opdrachtprompt, bespreken. Type in het zoekvak de letters CMD en kies dan ‘Als administrator’ uitvoeren. In het dan geopende venster typ je in:

wmic diskdrive get model,status

Dan zal de Status van de schijf worden getoond. Als iets niet op OK staat moeten de alarmbellen gaan rinkelen, want dan kan de schijf het (snel) begeven. Maak dan zo snel mogelijk een backup!

Er is nog een ander commando dat je kunt gebruiken in het scherm van de opdrachtprompt, dat eigenlijk een meer voorspellende waarde weergeeft: de zogenaamde PredictFailure waarde. Open de opdrachtprompt als administrator, zoals hiervoor beschreven. Geef het commando:

wmic /namespace:\\root\wmi path MSStorageDriver_FailurePredictStatus

Dit commando zorgt ervoor dat de SMART wordt uitgelezen en dat de PredictFailure wordt getoond. Deze PredictFailure waarde moet op False staan. Onder Reason kan eventueel een waarde groter dan 0 worden weergegeven, de betekenis ervan verschilt per fabrikant dus dan moet je even verder zoeken. Maar ook hier geldt, staat de PredictFailure niet op False, kan de schijf snel allerlei gebreken gaan vertonen!

Overigens zijn er ook SMART-tools te downloaden. Kijk altijd eerst op de site van de fabrikant van je HDD of SSD, of deze een dergelijke tool aanbiedt. Met Speccy kun je kijken welke hardware er in je computer zit. En anders is een van de Nirsoft-tools hiervoor geschikt: DiskSmartView.