Browser hijacking

Browser Hijacking

Een van de veel voorkomende vormen van spyware is het kapen van de browser: browser hijacking genoemd. Vaak komt dergelijke spyware in de vorm van een Search bar of een andere vorm van Toolbar. Op de achtergrond wordt er dan een browser addon of plugin geïnstalleerd, en vaak wordt ook de startpagina van de browser veranderd. Voor de Internet Explorer (liever niet meer gebruiken!, zie ook onderaan) heten ze Browser Helper Objects. Bij Firefox, Chrome en de nieuwste op Chromium gebaseerde Microsoft Edge worden ze extensies genoemd, maar ze hebben één ding gemeen: ze zijn erg lastig te verwijderen. Het doel is vaak om u naar een website om te leiden, hetzij om bezoekersaantallen te verhogen hetzij om daadwerkelijk spyware te installeren.

Browser hijacking

Browser hijacking is niet alleen irritant, het kan uw systeem vertragen en ook instabiliteit veroorzaken. Vaak kunt u ze niet de-installeren domweg omdat die optie ontbreekt.

Het is dus geen goed idee om obscure zoekmachines, werkbalken, browser toevoegsels en extensies zomaar te installeren. Trap ook niet in allerlei meldingen dat onderdelen van uw pc verouderd zijn en dat ze dit voor u kunnen oplossen. Vaak zijn dit fake-meldingen om u te verleiden de software op uw computer te installeren.

In ons blog over Spyware geven we u tips hoe dergelijke software verwijderd kan worden. Ook de Engelstalige TheWindowsClub site geeft goede informatie.

Tot slot: ook een browser is gewoon een computerprogramma, dat verouderd kan raken. Ook worden er regelmatig ernstige lekken gemeld, zoals deze over Chrome. Maar soms helpen updates ook niet meer en is het verstandiger om een bepaalde browser niet meer te gebruiken. Op 15 juli 2020 kwam naar buiten dat er een 17 jaar oud (!) lek zit in Windows DNS-servers, en dat zo’n 41000 DNS-servers via het internet toegankelijk zijn en dus kwetsbaar zijn voor hacks. Als je de Internet Explorer als standaard browser hebt ingesteld (hetgeen binnen veel grote organisaties nog het geval is) kunnen via malafide links in e-mailberichten de DNS-servers aangevallen worden. Met Firefox, Chrome en alle op Chromium gebaseerde browsers (zoals de laatste versie van Microsoft Edge) ben je beschermd tegen dergelijke aanvallen.