Brave browser

Brave: snelle browser blokkeert ads en trackers

In onze reeks blogs over browsers (Edge, Firefox) besteden we vandaag aandacht aan de Brave browser. Gelanceerd in 2016 is deze open-source browser ook gebaseerd op Chromium. De Brave-browser is ontwikkeld door Brendan Eich, ontwerper van de programmeertaal Javascript en mede-oprichter van de Mozilla-stichting (de organisatie achter Firefox).

Brave is gratis, stelt privacy voorop en blokkeert advertenties en trackers. De browser wordt gezien als snel, veilig en gemakkelijk in gebruik. De browsermarkt wordt gedomineerd door Chrome en Firefox, maar Brave wordt steeds bekender, met name door de manier waarop deze browser omgaat met online advertenties en trackers. In plaats daarvan gebruik Brave het Brave Rewards systeem. Men wil daarmee aanmoedigen dat advertenties minder opdringerig zijn en meer tegemoet komen aan de wensen van gebruikers op basis van de persoonlijke browsergeschiedenis. Je kunt advertenties bekijken tijdens het browsen en een deel van de advertentie-inkomsten verdienen via ‘Token BAT’ (Basic Attention Tokens), een cryptocurrency techniek. Door bepaalde advertenties te bekijken ondersteun je daarmee de adverteerder, zij krijgen de ‘rewards’ als revenue. Je kunt ook direct een ‘fooi’ geven. Datgene wat jij als gebruiker verdient wordt bijgeschreven in je Token BAT portemonnee. Je moet je daarvoor wel eerst aanmelden. Je kunt kiezen hoeveel advertenties je wilt ontvangen tijdens het surfen op internet. Adverteerders (uitgevers en andere ‘content creators’) moeten zich eerst aanmelden bij het Brave Ads network om ‘rewards’ te ontvangen.

Brave browser openingsvenster
Openingsvenster Brave browser

Brave legt de focus bij privacy en veiligheid. Niet alleen worden online advertenties geblokkeerd, ook trackers en malafide scripts worden geblokkeerd. Omdat daardoor ook veel meuk wordt tegengehouden is de laadsnelheid van webpagina’s erg hoog. Vanuit dit accent op privacy geeft Brave ook de mogelijkheid om in een tabblad anoniem te browsen via TOR, The Onion Network. Niet alleen wordt dan niets opgeslagen in je browsergeschiedenis, ook voor je internetprovider blijft verborgen welke pagina’s je bezoekt.

Omdat Brave gebaseerd is op Chromium, is het ook mogelijk om (bijna alle) extenties uit de Chrome web store te installeren. Het instellingenvenster kun je via het menu openen maar ook direct door het intypen van brave://settings.

De Brave browser is beschikbaar voor vrijwel alle platformen. Meer over Brave op pcwebplus.nl.