E-waste mobiele telefoons

Berg e-waste blijft groeien

De berg afgedankte flatscreens, tv’s, mobiele telefoons en andere elektronische goederen (e-waste) blijft wereldwijd groeien, aldus een recente studie van de VN en de International Solid Waste Association. Het gaat om 53,6 miljoen ton, het equivalent van 350 cruiseschepen zo groot als de Queen Mary 2, aldus het rapport. Dit was in 2003 het grootste schip ooit gebouwd: 345 meter lang, 41 meter breed, 10 meter diepgang en 17 dekken van in totaal 72 meter.

Maar 17,4 procent daarvan wordt gerecycled. Naar schatting wordt naast het plastic en silicium voor zo’n $ 57 miljard aan koper, goud en andere kostbare en zeldzame edelmetalen niet teruggewonnen.

E-waste dumping

Dit materiaal wordt gewoon verbrand of gedumpt in het milieu. Naast waardevolle componenten bevat e-waste ook een hoop schadelijke stoffen zoals kwik, die schadelijk zijn voor ons zenuwstelsel.

In 2030 zal deze berg richting de 74 miljoen ton gaan, zo zijn de voorspellingen. De e-waste berg wordt nu al als een ecologische ramp beschouwd. Per hoofd van de bevolking wereldwijd gaat het om 7,3 kilo. De cijfers uit deze Globale e-waste Monitor 2020 geven nog een opmerkelijk beeld. Europa gaat voorop in aantal kilo e-waste per hoofd van de bevolking (capita): maar liefst 16,2 kilo. Oceania (waaronder Australië) volgt op de voet met 16,1 kg , de Amerikanen staan stevig op de 3e plaats met 13,3 kg. Azië en Africa doen het respectievelijk met 5,6 en 2,5 kg per capita.

Hoeveel kilo aan elektronica gooi jij weg per jaar?

Er zijn maar 78 landen die aandacht besteden aan recyclen van e-waste. In Nederland kennen we daarvoor Wecycle en allerlei inzamelingsprogramma’s. Het wettelijk kader voor de inzameling en recycling van e-waste is de Europese WEEE-richtlijn (Waste of Electrical and Electronical Equipment). Maar volgens WEE circulair is het ook in Nederland droevig gesteld met de verwerking van e-waste. Een groot gedeelte van e-waste wordt gedumpt in Afrikaanse en Aziatische landen. Veelal vrouwen en kinderen verwerken dit elektronisch afval onder slechte omstandigheden, met ernstige gezondheidsproblemen als gevolg.

Zo bezien is de ict een grote vervuiler, en dan hebben we het nog niet gehad over de energie-slurpende serverpakhuizen die onze cloud-data en zoekopdrachten op het internet moeten afwerken..