AV-Test Windows Defender

AV-Test: 900 miljoen stuks malware bekend

Om de paar maanden worden de resultaten van de testen van het grootste Europese antivirus onderzoeksinstituut AV-Test bekend gemaakt: het gaat om Windows 10 antivirusprogrammatuur voor thuisgebruikers en voor zakelijke gebruikers (de links brengen u bij de meest recente resultaten). In april 2019 melde het instituut dat de 900 miljoenste sample in de testdatabase is opgenomen, elke seconde worden er 4 tot 5 nieuwe malware-programma’s ontdekt.

De AV-Test wordt gedaan op 3 niveau’s: protection, performance en usability. Bij het laatste niveau wordt voornamelijk gekeken naar het aantal valse meldingen.

AV-Test Windows Defender
Voor de performance test haalt Windows Defender net de hoogste score niet. (april 2019). In juni 2020 behaalde Windows Defender de hoogste score (3 keer 6).

Bij het vergelijken van de resultaten van de verschillende pakketten valt op dat veel bekende antivirus-programma’s de maximale score halen. De in Windows 10 ingebouwde (Windows) Defender doet dat ook op de onderdelen protection en usability maar opvallend genoeg presteert het op het gebied van performance wat minder (van april t/m december 2019). En dat is vreemd, omdat je van een in Windows ingebouwde antivirus scanner zou verwachten dat deze optimaal kan werken vanwege de inbedding in het besturingssysteem. Bij de resultaten van februari 2020 was het met de performance weer dik in orde, maar was er geen 100% score bij de zogenaamde Real World Test. Bij deze testronde lag de focus op real-world scenario’s (vooral dus testen op wat er in de werkelijkheid gebeurt). Security.nl beschrijft het resultaat van de test van april 2020.

Op de resultaten-pagina kunt u doorklikken op de regel van een product, op de vervolgpagina ziet u een specificatie van de 3 test-niveau’s, afgezet tegen het gemiddelde van alle pakketten. Als u nog een antivirus oplossing zoekt, is natuurlijk een maximale score op het beschermingsniveau en de bruikbaarheid van belang, de verschillen zijn met name terug te vinden in de mate waarin de pc (standaard of high end) vertraagd wordt door de antivirus detectie. Kijk dan niet zozeer naar de score, maar naar de percentages van de vertraging bij verschillende computeractiviteiten.

Uit het AV-test onderzoek van juni 2020 bleek dat er weinig prestatieverschillen waren tussen de verschillende (22) virusscanners. Het met Windows 10 meegeleverde Windows Defender scoorde soms zelfs beter dan menig betaald product. Ook bij de test in augustus 2020 bleek dat virusscanners voor Windows 10, waaronder dus Windows Defender, niet voor elkaar onderdoen.

Ook in de november-test bleek dat het gratis Windows Defender zowel voor consumenten als voor zakelijk gebruik op alle drie onderdelen (detectie, performance en bruikbaarheid) de maximale scores haalde, beter dan betaalde pakketten zoals Bitdefender, ESET en G Data. Dit is voor de derde keer op een rij, de conclusie is gerechtvaardigd dat Windows Defender een robuuste en betrouwbare anti-virus bescherming biedt.