Blacklivesmatter

Moord duurt 8 minuten en 46 seconden

8 Minuten en 46 seconden, zo lang duurde de moord op George Floyd door 3 politieagenten met een 4e agent die niets deed om zíjn collega’s tegen te houden. Inmiddels wordt er over de hele wereld gedemonstreerd onder de leus Black Lives Matter.

Met beelden van omstanders en bewakingscamera’s reconstrueerde The New York Times de fatale confrontatie van de gearresteerde George Floyd met de politie van minuut tot minuut. Deze reconstructie kunt u hier bekijken, gemaakt door het onderzoeksteam van de New York Times waar Christiaan Tiebert onderdeel van uit maakt. Christiaan Tiebert is een zeer gewaardeerd lid van Bellingcat, het burgerjournalistiek-netwerk dat is opgericht door de Britse blogger Eliot Higgins. Bellingcat is in Nederland bekend geworden door wat ze rondom de MH17 ramp boven tafel hebben weten te krijgen. Christiaan Tiebert heeft ook de Bellingcat’s Online Investigation Kit samengesteld: een uitgebreide toolkit met allerlei hulpmiddelen voor analyse en verificatie, archivering, tools voor websites en het internet, enzovoorts.

Het onderzoeksteam van de New York Times maakt ook gebruik van allerlei methodes en technieken. Online, ‘footage’ (camerabeelden) uitpluizen van allerlei (digitale) bronnen), foto’s analyseren om fakenews te ontmaskeren, interviews, social media. En dat alles om gebeurtenissen zo feitelijk mogelijk te construeren en desinformatie bloot te leggen.

Bekijk de reconstructie van de dood van George Floyd en oordeel zelf. Maar voordat je een oordeel uitspreekt, is het van belang om je te verdiepen in de materie, om te onderzoeken hoe diep racisme geworteld is ook in onze samenleving: https://www.withuiswerk.nl.

Update over Bellingcat : Inmiddels is de nieuwe website van Bellingcat online. In dit artikel geeft Bellingcat informatie over 140 geweldsincidenten van de politie tegen minstens 157 journalisten tijdens de protestacties rondom de Black Live Matters protesten. Op deze kaart kun je doorklikken en krijg je gedetailleerde informatie per incident.

Update 11 januari 2021: Christiaan Tiebert, journalist bij The New York Times, gebruikt de ‘Bellingcat’ methode ook bij hun Visual Investigations. Analyse van de beelden van de bestorming van het Capitool hebben geleid tot dit artikel waarin duidelijk wordt hoe drie politieagenten met veel geweld worden gemolesteerd door de menigte relschoppers. Bellingcat vraagt iedereen om hen te helpen bij het in kaart brengen van de gebeurtenissen rondom en in het Capitool: ze vragen met name om video- en foto-materiaal. Overigens probeert de politie de relschoppers te identificeren met inzet van de omstreden gezichtsherkennings-software Clearview. Clearview zou over drie miljard afbeeldingen bevatten, min of meer gejat van onder andere Facebook, LinkedIn en andere websites en socialmedia-platformen.