In het jaarverslag van de SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland) is te lezen dat in 2019 maar liefst 4.340 nepwebwinkels uit de lucht zijn gehaald! De SIDN beheert de registratie van .nl domeinnamen. Het SIDN vervult een belangrijke rol in de Nederlandse en internationale internetgemeenschap.
De SIDN is met haar Abuse204.nl (abuse ‘to zero for .nl’) programma actief om phishing en malware in Nederland terug te dringen. Zie de webpagina Phishing en malware bestrijden. Met dit programma wil de SIDN dergelijk misbruik onder de aandacht brengen van registrars en hostingbedrijven. Deze activiteiten hebben vorig jaar tot resultaat gehad dat malware- en phishing-sites na gemiddeld 25 uur uit de lucht werden gehaald. Voordat men in 2015 met dit abuse-programma begon, konden sites gemiddeld 144 uur hun criminele activiteiten ontplooien.
In mei 2019 heeft de SIDN haar voorwaarden gewijzigd, zodat ze de bevoegdheid kreeg om sites onbereikbaar te maken als de stichting vaststelt dat deze gebruikt wordt voor onrechtmatig of strafbaar handelen. Deze bevoegdheid wordt in de praktijk vooral ingezet om malware en phishing te bestrijden.
De SIDN werkt hiervoor samen met Netcraft, bij vermoeden van phishing of malware op een website, kun je hiervan een melding maken op https://report.netcraft.com/report.
In februari 2020 heeft SIDN Labs een wetenschappelijk artikel geschreven over de werkwijze van oplichters en nepwebwinkels. Tijdens deze gecontroleerde studies werden 4.455 nepwebwinkels verwijderd. Je kunt hier lezen hoe men heeft gezocht naar patronen bij het registreren van malafide domeinnamen, en op welke tijden dat meestal gebeurt: kantoortijd in China. Voor zo’n 80% gaat het om herregistraties: .nl domeinnamen die worden weggedaan en die na 40 dagen weer opnieuw worden geregistreerd voor nepwebwinkels.
Op 6 juni 2020 waarschuwde de politie voor malafide webshops die sportartikelen voor thuis aanbieden. Als je online winkelt, is het verstandig om een webwinkel eerst op verschillende punten te controleren. Op de site van de politie kun je de domeinnaam van de webwinkel opzoeken en kun je de verkopergegevens controleren. Vind je geen onregelmatigheden, is dit overigens geen garantie dat je niet besodemieterd wordt!
Op 26 juni 2020 verscheen het zogeheten Transparantierapport van SIDN. Het aantal phishingwebsites (websites met malafide code om bv. je creditcard-gegevens te ontfutselen) is in de .nl zone in het 1e kwartaal van 2020 gestegen naar 5500 (tegen 705, 843 en 943 in respectievelijk het 2e, 3e en 4e kwartaal van 2019). De SIDN probeert dergelijke phishingwebsites zo snel mogelijk uit de lucht te halen, hetgeen gemiddeld zo’n 25 uur duurt. Blijf alert bij online aankopen!