Onderzoek Digitaalgids mei-juni 2019

1 op de 3 pc’s onveilig

Onderzoek Digitaalgids mei-juni 2019

De Digitaalgids van de Consumentenbond heeft de resultaten van het onderzoek naar de veiligheid van pc’s gepubliceerd in het mei/juni nummer, dat gratis te downloaden is via deze link.

Van de 100 deelnemers was 33% van de pc’s onveilig, hetzij door achterstallige updates of gewoon verouderde programma’s waarvan inmiddels diverse veiligheidslekken bekend zijn (bij 56% !), ongewenste software of malware (50%), makkelijk te kraken wachtwoorden en nauwelijks gebruik van 2FA. Windows Updates was meestal wel ingeschakeld.

Een opvallende constatering was dat er nauwelijks een verband te zien was tussen de testscore en pc-vaardigheden, m.a.w. mensen die zichzelf computervaardig vinden scoorden niet beter dan leken.

Er werd op verschillende manieren getest, o.a. ook met Scancircle, een test die u ook gemakkelijk zelf kunt uitvoeren: klik op de knop ‘Direct scannen’, er wordt dan een programma gedownload (‘ScanCircle4D_nl.exe’) dat u moet uitvoeren. Na een korte tijd ziet u dan een webpagina met de resultaten. U kunt doorklikken op verschillende resultaten en krijgt dan aanbevelingen. Er staat goede uitleg bij en de resultaten zijn behoorlijk adequaat. Overigens wordt niet alle software herkend, maar waarschijnlijk kunt u daar zelf wel voor nagaan of u de meest recente versie heeft. Kortom, laat deze kans niet lopen om zo uw eigen onderzoek te doen of uw pc wel veilig is!